Aj takmer po dvadsiatich rokoch im pestovanie tekvíc a spracovávanie tekvicových jadierok prináša nadšenie, chuť experimentovať a rodinnú súdržnosť. Farma Tekvička z Malého Cetína pri Nitre pestuje tekvice na stovkách hektárov pôdy. Výsledkom práce sú chrumkavé jadierka, ale aj mimoriadne zdravý tekvicový olej. Pri ich spracovávaní používajú tradičné a šetrné postupy. Alena Bernadičová z rodinnej firmy tvrdí, že tekvica a výrobky z nej sú ich srdcovou záležitosťou.

 

Majiteľka rodinnej firmy Tekvička Alena Bernadičová

 

Obsahuje bohatú škálu vitamínov a minerálov a tým napomáha prevencii pred chorobami, pôsobí na srdce a cievy, podpisuje sa aj na duševnom stave človeka tak, že znižuje stres a odbúrava príznaky depresie. Pomáha pri prostate či potencii. Jeho vysoký obsah zinku je výborný na nechty, pleť a vlasy a má množstvo antioxidantov v podobe vitamínu E, čo je zase vhodná prevencia voči výskytu nádorov v tele.

Aj takéto zdravotné účinky má tekvicový olej. Okrem toho, že je zdravý, je výborným doplnkom v kuchyni. Olej je vhodný do omáčok, polievok, šalátov, nátierok, tofu, mäsa, ba dokonca aj do koláčov alebo na zmrzlinu.

 

Firma Tekvička z Malého Cetína_tekvicový olej_I

 

Pod výrobu tekvicového oleja, ale aj pražených a nepražených jadierok, sa od zasadenia semienka na poli až po spracovanie a balenie podpisuje rodinná Farma Tekvička. Poľnohospodárske práce v Malom Cetíne pri Nitre rozbiehajú už skoro v marci a na jeseň tekvice najrôznejších farieb, veľkostí a tvarov z polí zbierajú.

„Mesiac september je pre nás začiatok zberu. Tekvice sa najprv nahrnú nahŕňačom do radov. Potom prichádza kombajn na tekvice, ktorý tieto rady tekvíc napichuje na takzvaného ježka. Odtiaľ tekvice idú do drtiča, ktorý ich rozdrví, jadierka odstredí do zásobníka a zdrvene šupy vyhadzuje späť na pole. Tieto šupky sa potom pri orbe zapracujú do zeme. Z kombajnového zásobníka jadierka idú do vlečky, ktorý ich už privezie do firmy na ďalšie spracovanie,“ popisuje postup prác Alena Bernadičová, pre ktorú je práca na poli každodennou rutinou.

 

Firma Tekvička z Malého Cetína_zber tekvíc

 

Jadierka sa potom dôkladne premyjú, rozložia sa na veľkoplošnú sušičku, kde sa niekoľko hodín miešajú a sušia. „Usušené ich skladujeme celý rok a priebežne čistíme a triedime na optických triedičkách na kvalitu 1. triedy. Z jadierok v naturálnom stave lisujeme olej alebo ich upražime. Jadierka pražíme denne podľa objednávok, takže zákazník má vždy len čerstvý tovar,“ upozorňuje Alena Bernadičová.

Jadierka bez šupky putujú na šnekový lis, kde sa v naturálnom stave lisujú pri teplote do 70 stupňov a menia na čistý prírodný olej. Olej má tak sýtu zelenú farbu a prírodnú chuť surových jadierok. Ponecháva si tak všetky výživné látky, hlavne vitamín E a zinok. „Olej dokonca ani nefiltrujeme,“ podotkla pestovateľka.   

 

Firma Tekvička z Malého Cetína_spracovanie

 

Poľnohospodárstvo sa Alene pritrafilo do života, keď mala desať rokov a jej rodičia svoj záujem o pestovanie tekvíc posunuli na vyššiu úroveň. „Tekvice boli medzi prvými plodinami našich polí. Mama ich po nociach piekla a ráno s nimi vyrážala autobusom na jesenné jarmoky. Zatiaľ sme napredovali pomaly – jadierka nám sušilo slnko a v malej pražiarni sme ich spracovávali, aby sme ich mohli vziať na trhy. Rodičia sa do tejto práce hlboko ponorili a rýchlo zistili, že ich napĺňa a chcú z nej urobiť neodlučiteľnú súčasť ich životov. Obaja boli nápadití, prišli s myšlienkami, ako sa venovať svojej srdcovej záležitosti aktívne, investovali do svojej vízie a výsledky na seba nenechali dlho čakať,“ spomína na začiatky rodinného príbehu spojeného s tekvicami Alena Bernadičová.

Podotýka, že rodinné nastavenie farmy a práca v kruhu rodiny sa preniesla aj na ďalšiu generáciu pestovateľov tekvíc z Malého Cetína. „Nadšenie, ktoré do podnikania vniesli naši rodičia, zdieľame naďalej a preniesli sme ho aj na naše ratolesti. Každý deň trávime spoločne a každý deň sme radi za to, že fungujeme ako nerozlučný celok – jedna farma, jedna rodina.“

 

Firma Tekvička z Malého Cetína_rodinna firma

Firma Tekvička z Malého Cetína_Alena Bernadičová_II
Firma Tekvička z Malého Cetína_tekvicový olej_II
Firma Tekvička z Malého Cetína_tekvicové jadierka

 

Text: BK

Foto: Tekvička 

Viac na: www.farma-tekvicka.sk