Je originálna, s výnimočnou chuťou, no najmä upražená pre chuťové bunky slovenských milovníkov kávy. Štrbské Presso vzniklo z nadšenia a lásky pre radosť ľudí, ktorí milujú dobrú kávu s energiou a dušou.

 

1O0A3909

 

ŠTRBSKÉ PRESSO je káva so slovenským duchom. Jej názov charakterizuje Slovensko a domáci charakter ešte viac podčiarkuje logo s kvetom tatranského horca, či originálny typický slovenský „hrnčok“, v ktorom chutí najlepšie.

Autor nápadu priniesť na slovenský trh kávu vyšperkovanú pre chuť domácich štamgastov Michal Pollák tvrdí, že mu chýbala v kaviarňach taká značka kávy, z ktorej je hneď jasné, že je slovenská. „Slovenská, s veľmi slušnou kvalitou pre široké masy Slovákov. Taká, na ktorú môžu byť všetci Slováci hrdí,“ vracia sa na začiatok príbehu budovania značky ŠTRBSKÉ PRESSO.

 

1O0A4159

 

Po takmer dvoch mesiacoch testovania a ochutnávania vytvorili zmesi, ktoré sa stali základom piatich receptúr Štrbského Pressa - Brown, Blue, Violet, Red a Silver - presne podľa chutí Slovákov.

Päť základných zmesí vytvorených z ôsmich odrôd pôvodom z Vietnamu, Indie, Kene, Etiópie, Hondurasu, Guatemaly, Brazílie a pre kávové zrná exotického Nepálu tvorí škálu, z ktorej si môže vybrať aj ten najnáročnejší kávový gurmán.

„Spoločným menovateľom všetkých zmesí je pôvod vyberaných kávových zŕn z najkvalitnejších kávových plantáží na svete z rovníkových oblastí. Káva pochádzajúca z ôsmich krajín a z troch kontinentov. Vôňa týchto zmesí je "déja vu", sen a súčasne niečo nepoznané,“ opisuje kávové produkty zastrešené pod značkou Štrbské Presso Michal Pollák.

 

1O0A3967

 

Poukazuje na to, že proces prania a triedená frakcia kávových zŕn zaručujú ich rovnovážne praženie a teda zdravú kávu a jej konzumentovi nielen 80 percent dennej dávky antioxidantov a prevenciu proti rakovine, ale aj ochranu proti osteoporóze, Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe. Kávu, ktorá tiež blahodarne pôsobí na pečeň, ale je aj spoľahlivým bojovníkom proti cukrovke druhého typu.

„Práve takúto zdravú kávu sme chceli Slovákom dať a ja verím, že sa nám to podarilo! Aby sme podčiarkli tému zdravia a ŠTRBSKÉ PRESSO urobili ešte slovenskejším, ku káve sme pripravili zmesi korenín škorice a tatranského horca, alebo škorice a tatranského horca s kardamónom. Ich účinky prinášajú ľudskému organizmu ochranu proti zápalom, potlačenie cholesterolu, podporu metabolizmu, nabudenie organizmu a tak synergicky robia zo Štrbského Pressa kávu plnú zdravia a energie,“ podotýka Michal Pollák.

 

DSC 0893

 

ZMES UNIQUE BROWN 50/50

Mix brazílskej arabiky a robusty z Vietnamu a rovníkovej Afriky. Jej originalitu uzatvára dochutenie kakaom. Vďaka vyváženému pomeru zmesi dokáže prekvapiť plnou chuťou a krémovou arómou ako sladká, lahodná, kakaom poprášená kaša. Jej vôňa je sen!

ZMES UNIQUE BLUE 70/30

Základ opäť tvorí prírodná brazílska arabika spojená s „pranou“ stredoamerickou a etiópskou arabikou. Táto zmes je obohatená o najkvalitnejšiu robustu z Indie a Vietnamu. Zloženie ponúkané touto zmesou je príbeh, ktorý vo vás zanechá voňavú stopu.

ZMES UNIQUE VIOLET 80/20

Tvoria ju tie najjemnejšie odrody prírodnej „pranej“ arabiky a ázijskej robusty. Vďaka vysokej kvalite kávy získanej z tzv. zelených trhov tak vzniká ideálna zmes na prípravu lahodného espressa. VIOLET vyniká svojou vybrúsenou vôňou a intenzívnou zamatovou chuťou, ktorá sa na jazyku rozplýva ako čokoláda.

ZMES UNIQUE RED 90/10

Je postavená na prírodnom základe brazílskej arabiky spolu s „pranou“ arabikou z Guatemaly, Hondurasu a Kolumbie. Primiešaná robusta z Etiópie a Indie s „pranou“ robustou z Indonézie dodávajú tejto zmesi výnimočnú arómu a plnú, nezameniteľnú chuť. RED znie vo vás krásne a dlho!

ZMES UNIQUE SILVER 100/0

Výnimočný mix šiestich druhov stopercentnej arabiky pôvodom z Brazílie, Kolumbie, Nikaraguy, Guatemaly, Hondurasu a Etiópie sa pýši nezvyčajnou kvalitou, zamatovo hebkou chuťou a plnou arómou. Zmes SILVER je očarujúcim spojením čokoládového dotyku, ovocnej ľahkosti a opojnej korenistej elegancie. Zamilujete si ju!

 

1O0A4187

 

Text: Branislav Koscelník
Foto: Štrbské Presso
Viac na: www.strbskepresso.sk