Sú stelesnením vášne pre víno, poctivej práce a rodinnej súdržnosti. Súrodenci Brigantovci vo svojom vinárstve stavili na vysokú kvalitu a dnes ich vína žnú úspechy.

 

29414825 453235761761460 5979071101437739008 n

 

Len pred piatimi rokmi si začali traja bratia Brigantovci spolu so svojou sestrou plniť sen a vlastnom vinárstve. Dovtedy dorábali víno len pre vlastnú potrebu, pre susedov a známych. Presne tak, ako to robili už štyri generácie ich predchodcov. Keď sa však pustili do produkcie profesionálne pod vlastnou značkou, úspech ich vín sa dostavil takmer okamžite.

Vína s logom Brigant sú jedinečné a harmonické s charakteristickými odrodovými črtami. Hrozno na ich výrobu Brigantovci zbierajú vo vlastných vinohradoch v okolí obce Čataj v Malokarpatskej vinárskej oblasti, ale získavajú ho aj od vinohradníkov z južného Slovenska.

 

IMG 20180810 WA0003

 

Svoj prístup založili na presadzovaní kvality pred množstvom, na ručnom spracovávaní a nad neustálou kontrolou všetkých výrobných procesov. Konateľ vinárstva Ivan Brigant prizvukuje, že v spracovaní hrozna uprednostňujú šetrný ručný zber s prísnou selekciou.

„Dbáme na to, aby hrozno, ktoré oberáme, bolo redukovaným zberom, aby bola výnosnosť z hektára čo najnižšia. Musí to byť zdravé hrozno a z dobrých lokalít. Je to výhradne ručný zber, šetrným spôsobom, hrozno zbierame skoro ráno pri čo najnižších teplotách. Pozbieraná úroda sa hneď zachladzuje,“ opisuje nastavenie vinohradníckych prác Ivan Brigant.

 

IMG 4369

 

Vinárstvo Brigant ročne vyprodukuje v priemere 25-tisíc fliaš, ktoré najčastejšie končia na stoloch reštaurácií a hotelov. Súrodenci z Čataja spracovávajú tradičné slovenské odrody ako Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské biele, Rulandské šedé, Pálava, Muškát moravský, Chardonnay, Cabernet Savignon či Frankovka modrá.

Vo svojich výrobných postupoch spájajú tradičné postupy s modernými technologickými procesmi. „Celá práca prechádza cez naše ruky a pri neveľkých množstvách si procesy vieme odsledovať sami. Vidíme, čo sa deje s muštom,“ zdôrazňuje Ivan Brigant a poznamenáva, že úsilie rodinnému vinárstvu prinieslo rýchly úspech. „V treťom roku sa nám podarilo vyrobiť chardonnay, ktoré bolo umiestnené v národnom salóne vín. To víno si odnieslo striebro zmedzinárodnej degustačnej súťaže v Paríži. Vyhralo aj Pinot Master ako najlepšie chardonnay z pinotov, čo je na Slovensku prestížne ocenenie.“

 

81762971 1025459521149717 992487553930100736 o

 

Vína z Vinárstva Brigant ponúkajú aj na degustácie. Robia ich vo vinnej pivnici v dome po svojich starých rodičoch v Čataji pre päť, ale i dvadsaťpäť ľudí. K vínu z rodinného vinárstva záujemcom o ochutnávku ponúknu aj mäsové výrobky od svojho strýka.

 

unnamed 2 e1543520364396

 

Text: BK
Foto: Vinárstvo Brigant
Viac na: www.brigant.sk