Či ste pravidelný, alebo príležitostný kávičkár, iste sa nájde druh kávy, ktorý máte najradšej. Zaujímalo nás, prečo sa chute líšia a ako si zo širokého výberu nájsť tú svoju.

 

káva vlož

 

Hoci poznáme viac ako 100 druhov káv, tie najpredávanejšie sú Arabica a Robusta. Viete však, čo môžete očakávať od balenia, ktoré uvádza, že káva v ňom je 100 % Arabica? Prinášame vám hlavné rozdiely medzi odrodami Arabica a Robusta.

1. V prvom rade je to chuť
Odroda Arabica sa vyznačuje kyslejšou chuťou, Robusta je skôr horká. Z dôvodu horkej chuti, sa Robusta zvykne miešať s Arabicou. Taktiež ak máte radi chuť espressa, odporúčame vybrať práve Robustu kvoli jej bohatej pene. Ak však radi skúšate nové chute, pri Arabice sa môžete stretnúť aj s chuťou kávy spojenou napríklad s čokoládovou, orieškovou či bylinkovou arómou.

2. Obsah kofeínu
Ak ste skôr kávičkári z donútenia, teda nápoj sám o sebe pre vás nepredstavuje pôžitok, ale životabudič, mali by ste siahať po odrode Robusta. Tá obsahuje takmer dvakrát viac kofeínu, ako Arabica. Ale pozor, čím viac kofeínu, tým je káva horkejšia.

3. Tuky a cukry
Zrná Arabicy obsahujú v porovnaní s Robustou až o 60 % vyšší podiel tukov a dvojnásobok prírodných cukrov.

4. Náročnosť na dopestovanie
Menej náročné na starostlivosť sú rastliny z odrody Robusta. Rastú v nižšej nadmorskej výške a vďaka vyššiemu množstvu kofeínu sú odolnejšie voči škodcom. Tieto ich vlastnosti sa, samozrejme, odrážajú aj na cene – odroda Robusta je lacnejšia.

5. Rozdielne už na pohľad

Zrná odrody Arabica sa dajú od odrody Robusta odlíšiť už na prvý pohľad. Sú oválne a ryha v strede je zakrivená. Naopak, zrná odrody Robusta sú guľatejšie, vypuklejšie a ryha uprostred je rovná.

Viete, ktorú pijete?

Ak obľubujete instantnú kávu, pravdepodobne pijete odrodu Robusta. Milovníci espressa si doprajú dúšok kávovej zmesi – presný pomer sa dočítate na obale konkrétnej značky, často je to však pomer 75 % Arabica a 25 % Robusta.

Okrem odrody má na chuť kávy vplyv aj krajina pôvodu, dátum praženia a čerstvosť mletia. Celosvetová produkcia pozostáva zo 75 % odrody Arabica a 25 % Robusta. Najvýznamnejším producentom odrody Arabica je Brazília a Robusta Vietnam.

Ak ste práve dostali chuť na dúšok kvalitnej kávy, odporúčame vám vybrať si z bohatej ponuky aktuálneho Billa letáku. Nájdete tu rôzne druhy za priaznivé ceny, vždy však odporúčame prečítať si zloženie kávy. V aktuálnom týždni nájdete v akciovej ponuke napríklad kávu značky Lavazza, Eduscho či Nescafe. Okrem týchto značiek nájdete v predajniach aj ďalšie značky a je teda len na vás, či siahnete po Arabice, Robuste, alebo ich zmesi.

Zdroje:
1. Ako vybrať kávu, dostupné na: https://www.covybrat.sk/ako-vybrat-kavu/#zakladne-typy
2. Porovnanie káv Arabica a Robusta, dostupné na: https://www.gourmetkava.cz/cs/srovnani-arabica-vs-robusta-17
3. Aktuálny leták Billa, dostupné na: https://www.kimbino.sk/billa/
Zdroj obrázku: jazz3311 / Shutterstock.com