Martin Pomfy má stovky ocenení zo svetových súťaží vín počas dvoch desiatok rokov, ktoré zasvätil vinárstvu. Vína z vinárstva Mavín – Martin Pomfy si môžete vychutnať nielen na Slovensku, ale snúbia sa so špičkovou gastronómiou v budapeštianskych michelinských reštauráciách, či vo Veľkej Británii. Martin Pomfy o sebe hovorí, že je fanatikom do výroby vína. Tvrdí, že chce robiť najlepšie víno aké sa urodí v našich vinohradoch.

 

vmp CF

 

Ktoré z ocenení si najviac vážite?

- Každé ocenenie našej práce si v našom vinárstve vážime, no hodnotenie od Master of wine Elizabeth Gabay má pre nás výnimočnú hodnotu. Pre bežného konzumenta sú dôležité ocenenia z komerčných súťaží, tých máme stovky. No top svetové značky nedávajú do vinárskych súťaží svoje vína. Hodnotia ich významní hodnotitelia ,,Master of wine“, ktorí postupom času opäť dané vína prehodnocujú, či sa kvalitatívne posunuli k lepšiemu alebo horšiemu. Komerčne vyrobené a technologické vína nehodnotia. Keďže sme sa vybrali kvalitatívne hodnotnejšou a náročnejšou cestou, dali sme naše vína ohodnotiť Elizabeth Gabay a už máme aj výrazné úspechy. Na súťažiach vín veľakrát dosahujú úspechy vína, ktoré sú nastavené na daný moment, aby boli úspešné. Súťaže prebiehajú v časovom období, kedy vína vyrábané prirodzeným spôsobom nie sú pripravené na pitie. Preto sme v posledných rokoch prestali dávať mladé vína na súťaže a vyberáme ich z pivnice neskôr.

Snívali ste, že budete vinárom a vinohradníkom?

- Odjakživa som mal záľubu v autách. Mám rád staré americké autá, ale aj autá z Československa. Víno som ako chlapec nevnímal, skôr som bral prácu vo vinohrade na obtiaž. Mal som veľmi rád hrozno, ale už vtedy som si vo vinici vedel veľmi dobre vyberať. Zmena režimu a s ňou súvisiaca zmena trhu s vínom znehodnotila predaj vína z dvora. Preto sa veľmi veľa dedinských vín prestalo vyrábať. Hrozno sa neoplatilo pestovať na predaj, lebo výkup bol mizerný. Vtedy som začal vyrábať víno ja a rozhodol som sa vstúpiť na profesionálnu scénu. Avšak víno som začal milovať až o pár rokov neskôr, keď som sa ho trošku naučil robiť.

 

vmp inz 229 324

 

Poznať vo vínach váš osobný rukopis?

- Jednoznačne áno. Ani by som nepovedal, že rukopis, ale jedinečnosť starých, hlbokozakorenených viníc, ktoré sa nepretavili na víno moderným, urýchleným, technologickým spôsobom. Vlastné hrozno dáva možnosť výroby jedinečných, zdravých, nenadopovaných vín.

Tvrdíte, že v každom vašom víne sa skrýva nový príbeh. Čo všetko odráža bohatosť chutí vín z vinárstva Mavín - Martin Pomfy?

- Každé víno z rovnakej vinice má, v rámci rozdielnosti ročníkov, iný charakter. Jednoznačne starý, hlbokozakorenený vinohrad, malé hektárové výnosy a citlivé zaobchádzanie hroznom. Ďalej klasický prístup k výrobe vína za pomoci moderných technológií, ako je chladenie hrozna a vína, citlivé odstopkovanie hrozna bez veľkého množstva enologických prípravkov.

 

IMG 5855 8

 

Je dnes pre výrobcu vína nevyhnutné mať vlastné vinice?

- Ak chceme vyrábať jedinečné a potenciálne vína, ktoré budú odzrkadľovať terroir, tak jednoznačne áno. Takisto ako výroba vína, môže byť hrozno prechemizované z veľkých hektárových výnosov, čo prinesie do pivnice bezpotenciálnu hroznovú šťavu, ktorú by pivničný majster musel nadopovať enologickými prípravkami.

Trávite v nich ešte čas, alebo ste skôr manažér?

- Ak chceme dopestovať hrozno najvyššej kvality, je potrebné prenechať prácu skúsenejším. Preto u nás pracujú profesionáli, ktorí boli odkojení vo vinici. Ja sa veľmi ojedinele zapojím do prác vo vinici. Skôr je to iba relaxačne, pri zelených prácach, ktoré ma bavia.

Ako by sa malo dorábať poctivé víno?

- Mať zdravé, neprechemizované hrozno zo starých, vlastných vinohradov, produkujúcich malé hektárové výnosy. Výrobu vína veľmi neovplyvňovať ničím, čo nevzniklo vo vinici a počkať si, kedy sa víno vypýta do fľaše.

 

sud

 

Text: BK
Foto: Mavín – Martin Pomfy
Viac na: www.pomfy.sk