Štyridsať rokov prežil Ladislav Trnovec vo vinohradoch. Za tie roky sa naučil pochopiť niekedy nevyspytateľnú povahu hrozna a dnes len málokto rozumie špecifikám pestovania hrozna tak, ako on. Z vinohradov v okolí Nitry sa ako vinohradník prirodzene posunul do výroby vína. To, čo zem a slnko vytvorí v strapcoch, to treba šetrne preniesť do vína. Taká je vinárska filozofia majiteľa Vinárstva Trnovec, ktorého vína zbierajú ocenenia z vinárskych súťaži.
Víno z vinárstva Ladislava Trnovca má pôvod na kopcoch legendami opradeného vrchu Zobor. Hrozno z viac ako šestnástich hektárov vinohradov krásnych juhozápadných svahov sa zhodnocuje vo fľašiach Vinárstva Trnovec.
V nitrianskom regióne sa nachádzajú výnimočné vinohrady, ktoré poskytujú podmienky na vypestovanie najkvalitnejšej vinárskej suroviny. Darí sa tu najmä odrodám Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rulandské biele, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Frankovka modrá, či Alibernet.
„Robíme podľa niekdajšej kategorizácie takzvané áčkové odrody s menším strapcom, s menšími bobuľami, s nižšou úrodou, v ktorých sa koncentrujú aromatické látky vo vôni a v chuti, a z ktorých sa dá vyrobiť originálny výrobok. V akostných vínach s prívlastkom sú to kategórie kabinetné, neskorý zber a výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, ľadové víno a slamové víno,“ predstavuje zameranie vinárstva jeho majiteľ Ladislav Trnovec. Je hrdý na to, že víno dorábajú výhradne z vlastnej úrody hrozna. „Hrozno nepredávame ani nenakupujeme. To, čo sa nám urodí, to spracujeme a z toho žijeme celý rok,“ podotýka.
Ohľaduplný prístup k zberu hrozna a jeho spracovaniu a následné operácie vrátane riadeného kvasenia sú nastavené tak, aby vína dosiahli najvyššie parametre. Takýmto citlivým prístupom vyprodukuje Vinárstvo Trnovec ročne asi 70-tisíc fliaš. Víno si okrem menších odberateľov našlo miesto na pultoch veľkých obchodných sietí ako Metro, Kaufland, Tesco, Jednota i Terno.
Ladislav Trnovec zdôrazňuje, že v jeho víne sa odráža energia, ktorú venoval počas celého roka pestovaniu viniča a spracovávaniu vlastného hrozna.
„Vo svete, kde nebola vinohradnícka tradícia prerušená socialistickými vplyvmi, je v rebríčku najprestížnejších vinárov ten, kto si vyrába hrozno a z neho vyrába víno a dodáva ho na trh. Takéto produkty sú najhodnovernejšie. Všetky parametre vína môže sám ovplyvniť. Platí, že kto iba vyrába víno, nie je až taký dôveryhodný. Producenti, ktorí sú iba vinári, majú rýchlejší štart, pretože založiť vinič a dopestovať prvú úrodu, trvá niekoľko rokov,“ upozorňuje Ladislav Trnovec a dodáva, že hoci je návratnosť úsilia dlhodobá, toto je cesta, ktorou sa vybral a ktorá má zmysel.
Text: BK
Foto: Vinárstvo Trnovec
Viac na: www.vinarstvotrnovec.sk