Firma AGRO Jesenice u Prahy je popredným českým pestovateľom a producentom mrazenej zeleniny a ovocia. Spracováva ovocie a zeleninu vypestovanú na vlastných farmách v Českej republike a tiež od dodávateľov z najbližšieho okolia.

 

agrozelenina

 

Na vlastných poliach spoločnosť pestuje napríklad hrášok. Má tak plnú kontrolu nad kvalitou zeleniny, od jej zasadenia až po zber. Zelenina vypestovaná priamo na poliach spoločnosti i zelenina od dodávateľov následne prechádza prísnou kontrolou v laboratóriách. Ak spĺňa potrebné hygienické a výživové kritériá, začína sa s jej spracovaním.

 

agro uvod 1

 

Bezprostredne po zbere, teda v čo najkratšom čase, je zelenina očistená, umytá, nakrájaná, blanšírovaná i mixovaná, aby bola čo najlepšie pripravená na ďalšie využitie v kuchyni. Blanšírovanie je jednou z dôležitých operácií celého procesu spracovania. Zelenina sa rýchlo zahreje na teplotu 77 - 87 °C podľa konkrétneho druhu zeleniny, zotrvá na tejto teplote určený čas a následne sa rýchlo schladí. Zastaví sa tak činnosť enzýmov a dochádza k zničeniu takmer všetkých mikroorganizmov. Po pripravení zeleniny na zamrazenie prichádza tzv. šokové zmrazenie, ktoré umožňuje zachovať maximum jej vitamínov a výživových hodnôt.

 

agro kukurica

 

Okrem jednodruhovej zeleniny sa spoločnosť venuje aj spracovaniu zeleninových zmesí. Správne zvolené pomery jednotlivých druhov zeleniny rozhodujú o finálnej chuti pripravovaných jedál. Pri receptúrach zmesí spoločnosť spolupracuje s renomovanými kuchármi a výživovými poradcami. Zeleninové zmesi sú vhodné ako základ do polievok, vývarov, omáčok alebo ako príloha k mäsu.

 

agro zmes zelenina

 

Z vypestovaného ovocia firma spracováva druhy, ktoré sú najpoužívanejšie pri varení i pečení. Klasikou sú jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle, lesná zmes, marhule, vykôstkované slivky a višne. Tropické ovocie zastupuje ananás a mango. Využitie ovocia je veľmi široké, do koláčov, zákuskov, buchiet, ale aj ako náplň do palaciniek, zdobenie zmrzlinových pohárov či prípravu ovocných krémov. Novinkou v ponuke sú ovocné a ovocno zeleninové smoothie. 

 

agro smoothie

 

Doplnkom sortimentu zeleniny a ovocia sú mrazené huby v podobe čistých druhov húb alebo rôznych hubových zmesí. Na dochucovanie jedál sú v ponuke bylinky a koreniny, ktoré zmrazením nestrácajú žiadne zo svojich prospešných vlastností. Aj počas zimy môžete mať k dispozícií voňavú pažítku, petržlen, bazalku i kôpor, akoby práve odtrhnuté zo záhonu v záhradke.

agro bylinky

Text: Petra Adamcová
Viac informácií: www.agrojesenice.cz