Poctivosť a nadšenie. Dve základné ingrediencie, ktoré Ján Stávek mieša spolu s kvalitným hroznom z juhu Moravy. Výsledkom sú unikátne a oceňované vína, ktoré nemajú obdobu.

 

hulatuv sklep degustace web

 

Je jedným z mála vinárstiev, ktoré má povolenie vyrábať ušľachtilé likérové vína v štýle portských vín. Okrem toho medailové rosé vína, odrodové vína, ktorým dominuje Frankovka, ale aj sekty, mušty, vinné džemy a ďalšie vínne či nevinné doplnky do gastronómie.

 

rose bocky web

 

Jan Stávek vie o víne všetko. Vinárstvo, ktoré nesie názov Víno J. Stávek, nadväzuje na rodinnú tradíciu. Tá siaha vo vinárskom dvore v Němčičkách až do roku 1898 a dnes už v tomto sedliackom dome vyrastá piata generácia vinárov. Ján Stávek si svoje získane poznatky z technológie výroby vína ešte obohatil v ďalších vysokoškolských štúdiách, výsledkom ktorých je dizertačná práca i doktorský titul.

 

janstavek 04 web

 

Hrozno pre prípravu vín pestuje predovšetkým v malebných Němčičkách, obci prezývanej vďaka svojmu zvlnenému reliéfu "obec deviatich údolí". Vinohrady tu obhospodarujú v ekologickom režime nielen s ohľadom na zdravé hrozno, ale aj udržateľnosť kvalitnej pôdy pre ďalšie generácie. Tunajšie podložie je bohaté na vápnik a horčík, čo lokalitu predurčuje pre produkciu modrých odrôd. Vďaka tejto skutočnosti je profilačnou odrodou vinárstva Víno J. Stávek Frankovka, ktorá sa tu pestuje už viac ako tristo rokov.

 

vinoteka web

 

Vinárstvo Jana Stáveka je nielen o pestovaní a produkcii vína. Motto "Zabávame sa (s) vínom" poukazuje aj na čulé dianie na vinárskom dvore. Vinotéka, degustačná miestnosť s krbom a výhľadom na vinicu, posedenie na dvore, kde sa pri víne zabaví až 150 hostí, ale aj archívna pivnica so stálou teplotou a optimálnou vlhkosťou a pamiatkovo chránená pivnica zo 17. storočia s drevenými sudmi a chumáčmi stáročnej čiernej plesne. Všetky tieto priestory rozširujú hosťom, ktorí vinársky dvor navštívia, ich vinársky obzor a dotvárajú potešenie z degustovaného vína.

 

vinarsky dvur web

 

„Okrem produkcie oceňovaných vín je totiž dôležitou súčasťou tiež enoagroturistika, pri ktorej sú návštevníci dvora nielen zoznamovaní s domácimi vínami, ale aj s degustáciami vo viniciach a v niekoľkých pivniciach patriacich k vinárstvu zoznamovaní s celým procesom výroby. Preto tu často prebiehajú firemné teambuildingy alebo rôzne oslavy. Návštevníci môžu zavítať tiež na rozličné gastronomické alebo kultúrne podujatia v priebehu letných mesiacov. Usporadúvajú sa tu divadlá, grilovanie so špičkovými reštauráciami, jazzové večery alebo napríklad romantické počítanie hviezd priamo vo viniciach,“ poukázal na niektoré aktivity, ktorými žije vinársky dvor enológ Jan Stávek.

 

hulatuv sklep web

 

Svoje získané teoretické vedomosti a praktické poznatky teraz zdieľa aj so študentmi ako lektor na Vinárskej akadémii vo Valticiach, v Národnom vinárskom centre a tiež v Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Je autorom niekoľkých kníh o víne, zasadá na medzinárodných súťažiach a je aj súdnym znalcom. Niet sa čo čudovať, že vinárstvo Víno J. Stávek bolo vyhlásené niekoľkokrát za najlepšie malé vinárstvo Českej republiky a v roku 2018 vinárstvom roka Českej republiky.

 

degustacni mistnost web

lokus web

janstavek 02 web

 

Text: BK
Foto: Víno J. Stávek
Viac na: www.jstavek.cz