Sú svieže, aromatické, no zároveň nekomplikované. Moderné vina BMVinařství zo Slovácka vďaka zanietenosti svojich tvorcov žnú jeden úspech za druhým.

 

50084447 2053228398095623 6761411549161586688 n

 

BMVinařství je neveľké rodinné vinárstvo, ktoré nadväzuje na úspešnú vinársku históriu. Za takmer desať rokov, počas ktorých prináša na stoly produkty práce vo svojich vinohradoch, si získalo rešpekt medzi zákazníkmi i odbornou verejnosťou.

Majiteľ Jan Balga vedie vinárstvo so svojou dcérou Nicol. BMVinařství alebo Balgovo malé vinárstvo pochádza z tradičnej vinárskej aj folklórnej obce Tvrdonice na Morave.

Svoje vína pestuje na dvadsiatich hektároch viníc. Z týchto ročne naplnia asi 70-tisíc fliaš. Vinárstvo sa zameriava na odrody, ktorým sa na Slovácku darí najlepšie. Medzi bielymi vínami ide o tradičné odrody ako Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Sauvignon, Rulandské šedé, Tramín červený a Muškát moravský, v červených vínach sa tu darí odrode Zweigeltrebe, frankovke a Modrému Portugalu, z ktorých Balga vyrába červené i ružové vína.

 

 vinařství 2

 

Filozofia malého vinárstva je postavená na rešpekte k prírode. Vinice sú strihané na jeden ťažeň, tak aby bolo prirodzene redukované množstvo hrozna. Medzi jednotlivými riadkami viniča rastie tráva. Vo vnútri vinice tak prebieha prirodzený život a kolobeh.

Vína sú spracovávané modernými postupmi a technológiami. Vynikajú sviežosťou, plnosťou chutí. Dôkazom kvality sú desiatky medailí, ktoré vinárstvo zbiera každý rok na najrôznejších súťažiach a prehliadkach. Vôňa, chuť a dobrý pomer kvality a ceny robí z tvrdonických vín Jana Balgu vyhľadávaný artikel vinárskych fajnšmekrov.

 

salon vin 2019

 

Vína si môžete ochutnať aj na svojich cyklistických výjazdoch na južnú Moravu. Balgova pivnica je budovaná tak, aby sa v nej cyklisti osviežili, zabavili a prípadne mohli aj prespať. Nefalšovanú podlužácku pohostinnosť treba jednoducho skúsiť.

 

vinařství

 

"Dobrým vínom chceme robiť radosť sebe i vám, aby sa naše vinárstvo stalo aj vaším vinárstvom."

 

RS PS 2017

 

Text: BK
Foto: BMVinařství
Viac na: www.bmvinarstvi.cz