Keď bola kedysi v komore kyslá kapusta a zemiaky, naši starí rodičia sa nemuseli obávať, že zostanú hladní. Kapustnica, halušky s kapustou, i kapustové koláče boli na stole aj niekoľkokrát do týždňa.

Presne takú istú kapustu, aká sa v minulosti kvasila v sudoch v každej domácnosti, dnes dostanete od rodinnej kapustárne Belspol zo Sliača. Tradičná kvasená kapusta, ktorú vyrábajú už takmer tri desaťročia, si získava každoročne viac a viac zákazníkov.

 IMG 5803

 

Ján Belička je majiteľom spoločnosti, ktorá dodáva na stoly Slovákov túto vitamínovú bombu. Ubezpečuje, že recept na výrobu kvasenej kapusty im zanechali predkovia a oni na ňom absolútne nič nezmenili.

„Základom našej tradičnej kvasenej kapusty je samotná kapusta, soľ a koreniny. Za necelých 30 rokov skúseností sme len zdokonaľovali systém výroby spracovania a balenia. Dnes už môžeme s hrdosťou povedať, že vieme vyrábať tú najlepšiu kvasenú kapustu bez konzervačných a prídavných látok,“ sebavedomo tvrdí Ján Belička.

Výber vhodných odrôd, dodržanie pestovateľskej technológie a technológie spracovania umožňuje, aby kvasená kapusta mala životnosť až 60 dní v plastových vedierkach a v hlinených súdkoch vydrží bez problémov až dva roky a to bez konzervačných látok. Výrobok nie je tepelne upravený, neobsahuje konzervanty a tak sú zachované všetky vitamíny a minerálne látky. Kvasená kapusta je vhodná aj pre diabetikov.

 

IMG 4751 1

 

Šéf kapustárne Belspol upozorňuje, že výroba kvasenej kapusty to nie je len kapustu narezať, nahádzať do suda, utlačiť a zabaliť do sáčkov. Či nám bude kapusta chutiť, sa rozhoduje ešte na poli.

„Najdôležitejším krokom je vybrať správnu odrodu, ktorá je priamo určená na priemyselné spracovanie. Tieto odrody sa vyznačujú tým, že majú lahodnejšiu chuť, tenší list a najdôležitejší faktor je, že pri fermentácii nezmäkne. My už máme vyskúšaných niekoľko odrôd, ale tých najlepších je len pár. Výber odrody konzultujeme s pestovateľmi už v zime, keď nakupujú osivá. Keď je kapusta už v zemi, je dôležité, aby bol dobrý pestovateľský rok. Tento faktor sa ale samozrejme nedá ovplyvniť človekom. Čo ale ovplyvniť vieme je, aby kapusta dostala počas roka dostatok vody, správnu výživu a ochranu.“

Kvasenú kapustu zo Sliača balia v jedno, troj, päť a desaťkilogramových baleniach. Dlhoroční zákazníci si každú jeseň prinesú svoje vlastné hlinené súdky, ktoré im naplnia už vykvasenou kapustou a majú ju k dispozícií dlhodobo v akomkoľvek množstve. „Najviac sa však tešíme z toho, že náš produkt robí radosť rodinám po celom Slovensku pri štedrovečernom stole, keď si pochutnávajú na našej tradičnej kvasenej kapuste,“ hrdo vyhlasuje Ján Belička.

 

IMG 3884

 

Dodáva, že všetok ponúkaný sortiment doručia svojim zákazníkom v rámci stredného Slovenska každý pracovný deň. Medzi zákazníkmi sú už tradične školy a školské zariadenia, domovy dôchodcov, reštaurácie, kuchyne a iné gastro prevádzky a samozrejme aj obchody a e-shopy.

Belspol okrem kapusty zabezpečujeme aj dodávku celého sortimentu čerstvého ovocia a čistenej krájanej zeleniny. Vďaka dobrým dlhoročným vzťahom s domácimi pestovateľmi ovocia a zeleniny dokážu zákazníkom zabezpečiť kvalitné, na Slovensku dopestované ovocie a zeleninu. Exotické ovocie a zeleninu dovážajú z krajín Európskej únie.

 

kapusta logo02 1

 

Text: BK
Foto: Belspol
Viac na: www.belspol.sk