Majú veľkú radosť, keď pracujú vo vinohradoch, keď vložia malý štep do zeme, sledujú sezónne premeny tejto úžasnej rastliny, až po zdravé slnkom zaliate strapce hrozna.

 

67545217 2304837613099471 6054379886934491136 n

 

Vinohrady majú Murániovci v krvi. Spojenie dynastie z tekovského Čajkova s pestovaním hrozna dokumentuje súpis čajkovských vinohradov vytvorený ešte v roku 1762.

Michal a Martin Murániovci nadväzujú na päť generácií vinohradníkov spod Sitna. Firmu Muráni - Víno Čajkov založil ich otec v roku 1993. Vtedy obhospodarovali približne jeden hektár vinohradov a väčšinu hrozna nakupovali. Martin Muráni spomína, že zásadný zlom nastal v roku 2008, keď začali postupne vysádzať nové vinohrady. „V súčasnosti majú naše rodiace vinohrady rozlohu 11 hektárov a plánujeme ešte výsadbu ďalších štyroch hektárov. Časť produkcie hrozna spracúvame sami a časť predávame renomovaným slovenským vinárom.“

 

dunaj17cp

 

Čajkovské vinohrady ležia na úpätí Štiavnických vrchov, ktoré vznikli sopečnou aktivitou vulkánu Sitno. Svahy boli pokryté popolom, ktorý sa časom premenil na horninu zvanú tuf. Takéto podložie v kombinácii s priaznivou južnou orientáciou vinohradov vytvára podmienky pre dopestovanie výnimočného hrozna.

Vinohrady rodiny Murániovcov rastú v čajkovských lokalitách Deberča, Rýľové a Sádovie. Pri výsadbe zohľadňovali polohu jednotlivých parciel, aby bola čo najvhodnejšia pre danú odrodu.

„To, že poznáme každý viničný ker a hrozno, ktoré sa na ňom urodí, nám umožňuje vyrábať vína, ktoré naplno odrážajú terroir tejto oblasti. Naše vína nás každým rokom stále viac presviedčajú o tom, že cesta, ktorou sme sa vydali, je tá správna,“ hovorí majiteľ vinárstva Muráni - Víno Čajkov.

Odrodovú skladbu tvoria tradičné sorty ako Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Pesecká leánka, Muškát ottonel a burgundské odrody Rulandské šedé, biele a modré. Osvedčil sa Alibernet aj Sauvignon a pestujú tiež nové slovenské odrody Dunaj, Nitriu, Devín a Rosu.

„Každý rok koncom augusta sa naša pozornosť zameriava na dozrievajúce hrozno. Správne načasovanie oberačky je pri výrobe vína kľúčové. Pomer kyselín, cukru, vyzretosť šupky a dužin bobule musia byť v čo najlepšom pomere už v hrozne. Takto odpadá potreba množstva aditív pre úpravu muštu a vína si zachovajú charakter terroiru. No a ešte musíme vystihnúť počasie, nie veľmi horúco a rozhodne bez dažďa,“ necháva nahliadnuť do svojich vinohradov Michal Muráni.

 

61610610 2258205244429375 1174573302329376768 n

 

Kvalitnú surovinu potom v čo najkratšom čase šetrne spracúvajú a premieňajú na víno. Biele vína kvasia pomaly pri nízkych teplotách pre zachovanie odrodovej arómy a potom zrejú v nerezových nádobách. Červené vína naopak pri kvasení zohrievajú pre získanie plnej farby a chute. Mladé vína putujú do francúzskych dubových sudov, kde dozrievajú minimálne jeden rok. Ročne takto vinárstvo vyprodukuje 20-tisíc fliaš.

„V súčasnosti je naším hlavným cieľom dokonale spoznať surovinu, ktorá sa rodí na sopečnom podloží. Uplatňovať dokonalé postupy pri pestovaní viniča, nájsť rovnováhu – pomer, v akom skĺbiť tradičné postupy, ktoré nám zanechali predkovia a moderné postupy, ktoré ponúka nová doba,“ dodáva zanietený vinohradník.

 

bratia

 

Text: BK
Foto: Muráni - Víno Čajkov
Viac na: www.muranivino.sk