Sú šetrní k životnému prostrediu, počúvajú, čo im našepkáva pôda. Nepoužívajú herbicídy a prihnojovanie vinohradov prebieha na organickej forme. Bratia David Hubinský a Peter Hubinský tvrdia, že ich cieľom je stať sa biodynamickým vinárstvom a dosiahnuť maximálnu symbiózu technológií a prírody.

 

DSC 9660

 

Víno Hubinský je rodinné vinárstvo sídliace vo Vinosadoch na úpätí Malých Karpát, kde sa už po stáročia rodia tie najlepšie slovenské Rizlingy rýnske a veľmi obľúbená odroda Veltlínske zelené. Pestovanie viniča a vášeň k vínu zdedili po svojich predkoch.

Je známe, že prvé vinohrady vysadil v tejto oblasti už ich pradedo z otcovej strany v tridsiatych rokoch minulého storočia. Rodičia bratov Hubinských vysadili svoj prvý vinohrad v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia a nadviazali na rodinnú tradíciu.

 

DSC 9900

 

Šesť odrôd

Tvoriť vína len z hrozna, ktoré si vlastnoručne dopestujú, je ich kľúčom k úspechu, čo potvrdzuje kvalita ich vín. Rok 2004 je zlomový a otec Jaroslav odovzdáva pivnicu synovi Davidovi, ktorý v tom čase práve skončil Vinársku a ovocinársku školu v Modre a veľmi mladý preberá vinárstvo, o dva roky neskôr sa k nemu pridáva jeho mladší brat Peter.

 

DSC 9770 uprava

 

Ich prvým ročníkom je rok 2008. Každoročné skúsenosti posúvajú kvalitu vína stále vyššie. V najbližšej dekáde chcú zúžiť odrodový profil na šesť odrôd. Dôvodom je to, aby mohli ísť pri pestovaní a tvorení vína z daných odrôd hlbšie.

 

DSC 9667

 

Najkrajšie je očakávanie

Filozofia vinárstva je založená na vysokej kvalite hrozna a odrodovom charaktere vín, v ktorých cítiť prejav pôdy, polohy a ročníka. Prioritou je šetrné spracovanie, zamerané na prirodzenosť a vyjadrenie teroáru. Hrozno zberajú ručne. Výsledkom sú autentické odrodové vína, ktoré odzrkadľujú tamojšie podmienky a majú zrecí potenciál.

 

DSC 9544

 

„Celý proces riadime sami. Od prvého rezu až po fľaškovanie vín, ktoré je unikátne tým, že sa plní celá odroda naraz, takže sa zachová zrecí cyklus fľaše. Režeme celá rodina, na osem až desať očiek, na jeden sťažeň. Aj zber hrozna prebieha pod našimi rukami. O všetkom sa radíme a rozhodujeme spoločne, aby sme urobili to najlepšie pre vinohrad. Pre nás je úplný základ, aby bol vinár zároveň skúseným vinohradníkom. Musí dokonale poznať hrozno, ktoré spracúva,“ dávajú nahliadnuť do rodinného vinárstva bratia Hubinskí.

„To najkrajšie na práci s vínom je očakávanie. Už keď sa hráme s listami, alebo zapracovávame kompost, rozmýšľame, ako bude to víno asi chutiť. Každý nový ročník sa snažíme čímsi obohatiť,“ dodávajú.

 

DSC 9648

 

Ekologická ochrana

Ročník 2018 je pre Davida a Petra desiatym. V ročníku 2016 začali so spontánnou fermentáciou a v ročníku 2017 spontánne fermentovala väčšina ich vín. Pri tých zvyšných použili teroárovú kvasinku, ktorá má neutrálne kmene.

 

DSC 9479 uprava

 

Kým v roku 2017 bolo zloženie prostriedkov na ochranu vinohradov minimálne na 80 percent ekologické, v minulom roku už dokonca prešli na 100-percentnú ekologickú ochranu. Na burinu vo vinohrade nepoužívajú herbicídy. Vína nestabilizujú proti vypadávaniu vinného kameňa. Ich cieľom je stáť sa biodynamickým vinárstvom.     

„Otec nás vždy nechával, nech na veci prídeme sami. Férovosť, pracovitosť a osobné nadšenie sú hodnoty, ktoré nám vštepil a my robíme všetko preto, aby ich bolo cítiť v každej jednej fľaši z našich vinohradov,“ hovoria o svojom prístupe majitelia spoločnosti Víno Hubinský, ktorý im priniesol celý rad ocenení.

 

DSC 9764 uprava

DSC 9699

 

Text: BK

Foto: Víno Hubinský

Viac na: www.vinohubinsky.com