Pripraviť dokonalé espresso je náročnejšie, ako sa môže zdať. Je to trochu veda, trochu umenie, trochu skúsenosti a tak trochu aj firemná filozofia. Hoci sa ňou v spoločnosti Eurosam riadia už takmer pätnásť rokov, každý deň objavujú nové spôsoby, ako pomôcť zákazníkom, ktorými sú prevažne hotely, penzióny a wellness centrá, zlepšiť sa. Čo sa dá ešte urobiť, aby sa všetci mohli vydať na cestu k dokonalému espressu?

 

Eurosam 1 II

 

„Mysleli sme si, že je to jednoduché. My sa postaráme o všetko a oni sa budú môcť sústrediť na svoju prácu. No dobre, ale ako?“ Tak začína svoje rozprávanie o ceste za edukáciou k dokonalému espressu Peter Mišči zo spoločnosti Eurosam.

Brainstorming za zatvorenými dverami
Začali výberom dodávateľov kávy, ktorí ochotne investujú nemalé sumy do inovácií – rovnakú skvelú kávu robia dnes a robili ju aj pred pätnástimi rokmi. Vytipovali najlepších výrobcov strojov a kávovarov, zamestnali vlastný tím technikov a zavreli ich spolu do veľkej miestnosti. A dnes vďaka tomu dokonalo poznajú kávovary, ktoré predávajú a tiež opravujú. Postupne pridávali do ponuky čaje, sirupy, pre hotelové kaviarne a reštaurácie vytvorili programy a riešenia na mieru.

 

Eurosam 3 II


„Trochu sme pribrzdili, rozhliadli sa a všimli si, že na konci cesty ani zďaleka nie sme. Čo teda ďalej? Logickou odpoveďou bolo, že pripravíme školenia pre našich zákazníkov. Keď sme s tým začali, pomerne rýchlo sme narazili na nevýhody – hotelová kaviareň bola v plnej prevádzke, nedokázali sme simulovať krízové situácie, nebol dostatok priestoru pre všetkých zamestnancov. Pochopili sme, že ak to chceme robiť stopercentne, musíme to skúsiť inak. Preto pred dvoma rokmi vzniklo naše školiace centrum,“ opisuje Peter Mišči.


Škola nie je povinnosť

Pri tvorbe Espressophile Labu nám s návrhom pomohol dizajnér Juraj Ondreáš a s realizáciou KUBIK INTERIÉR, nakoľko túžili vytvoriť inšpiratívny priestor. Taký, kde sa budú ľudia cítiť dobre a získavanie nových informácií o príprave kávy nebudú brať ako svoju povinnosť. „Veď pitie espressa je zážitok, prečo by ním nemohla byť aj jeho príprava? Tak, ako o dobrej káve nepoviete, že je nepríjemne horká, tak by ste ani o učení nemali povedať, že je nepríjemne únavné,“ prezrádza. A čo tu klientov učia? „Ukazujeme im náš pohľad na kávu, na prípravu dokonalého espressa: ten stojí na základoch „filozofie 5 elementov“. Iba súzvuk kvalitného stroja, dobrej vody, správne nastaveného mlynčeka, lahodne upraženej kávy a zaškoleného človeka môže priniesť šálku dokonalého espressa,“ poodhŕňa oponu Peter Mičši.

 

Eurosam 4 III

 

Len súzvuk kvalitného stroja, dobrej vody, správne nastaveného mlynčeka, lahodne upraženej kávy a zaškoleného človeka môže priniesť šálku dokonalého espressa.“  Peter Mišči, Eurosam

Na prvý pohľad zložité veci vysvetľujú jednoducho, ukazujú, skúšajú, trénujú, ladia, nastavujú, rozprávajú a zdokonaľujú sa. Snažia sa preniesť svoje nadšenie aj na klientov. Môžete dokonalo poznať „Filozofiu 5 elementov“, ak vám chýba nadšenie, pripraviť dokonalé espresso bude nesmierne náročné. V Eurosame si povedali, že ak chcú naučiť klientov pripravovať dokonalé espresso, musia sa podeliť o svoje know-how. Dnes priznávajú, že to nerobili bez obáv, ale keď vidia výsledok, ani na sekundu nepochybujú. Oplatilo sa.


Chcete sa dozvedieť viac o našej filozofii, káve či o školiacom centre? Navštívte stránku www.eurosam.sk.

 

TEXT A FOTO:  Eurosam