Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tokaj co

Vinohradnícka oblasť Tokaj – klenot Slovenského vinohradníctva, známy po celom svete už po stáročia ako oblasť, kde sa vyrába „Víno kráľov a kráľ vín“.

Najväčším producentom na Slovenskej strane Tokajskej oblasti je spoločnosť Tokaj&CO, ktorej pôvod siaha do šesťdesiatych rokov minulého storočia, kedy vznikol Štátny podnik Tokaj. Po viacerých transformáciách pôsobí spoločnosť pod súčasným názvom od roku 1999 avšak už v súkromných rukách.

Tokaj&CO hospodári na takmer 100 hektároch vinohradov a ročná produkcia je vyše 400 000 litrov vína. Portfólio je rozmanité, od akostných odrodových vín, cez značkové „cuvée“ až po typické Tokajské špeciality, ktoré túto oblasť preslávili.

 

foto1 7 of 12

 

Klasické metódy

Tokaj je najstaršou zadefinovanou vinohradníckou oblasťou na svete, pričom prvá zákonná listina sa datuje už od roku 1737. Tradícia tu hrá dôležitú úlohu a v Tokaj&CO to vedia. Línia tokajských samorodných vín, putňových výberov či Tokajska výberová Esencia je pripravovaná v súlade s postupmi, ktoré ani po stáročiach nie je dôvod meniť – dlhé dozrievanie hrozna vo vinohrade, ručný zber, šetrné spracovanie a následne dlhé vyzrievanie v sudoch v Tokajskej pivnici. Táto rovnica funguje. Svedčí o tom nielen množstvo ocenení na národných a medzinárodných súťažiach, ale predovšetkým priazeň konzumentov na Slovensku aj v zahraničí.

 

IMG 20171016 092644

 

Vinohrad je základ

V súčasnosti Tokaj&CO obhospodaruje 98 hektárov v štyroch vinohradoch, čo je najviac spomedzi producentov na Slovensku. Väčšina je v režime tzv. integrovanej produkcie, ktorý je veľmi šetrný k prírode. Vlastný vinohrad a hrozno je základ vinárstva, a tak sa rozhodli vysadiť vyše 12 hektárov nového vinohradu na jednej z najlepších tokajských lokalít – hone Lada, krásnom južne orientovanom svahu na pomedzí Malej Tŕňe a Černochova. Roky príprav a tvrdej práce priniesli ovocie a vo firme sa už teraz tešia na prvú úrodu.

 

1DAO3410

 

Podzemný labyrint na Tokaji

Azda najväčšie bohatstvo firmy a zároveň lákadlo pre návštevníkov je stredoveká vínna pivnica v Malej Tŕni. Klasická Tokajská štruktúra vytesaná v hĺbke až 14 metrov do tufového podložia je so svojou dĺžkou 2,5 km najväčším pivničným komplexom na Slovenskej strane Tokaja. Jej výnimočnosť je podtrhnutá aj zápisom na zoznam Národných kultúrnych pamiatok. Svoje brány otvorí jednotlivcom či veľkým skupinám, veď degustačná miestnosť pojme vyše 70 návštevníkov. Atmosféra pri sviečkach a lahodnom víne je zážitok na celý život.

 

PIXI6964

 

Klenot každého vínneho lístku

„Tokajské“ by nemalo chýbať na žiadnom vínnom lístku. Či už hľadáte vína odrodové, alebo chcete zaradiť tie najznámejšie sladké špeciality, v Tokaj&CO si nájdete tú správnu fľašu. Pre tých najnáročnejších klientov je určená Tokajská výberová Esencia, skutočná perla v náhrdelníku tokajských vín.

 

Esencia

 

Najlepšie je osloviť priamo obchodných zástupcov spoločnosti cez www.tokaj.sk, radi poradia to najlepšie na základe vašich požiadaviek. Ste vítaní!

Tokaj sa môže niekomu zdať ďaleko, avšak cesta za to stojí. V Tokaj&CO Vás privítajú s otvorenou náručou i otvorenou pivnicou. Neváhajte preto a choďte si pozrieť tento náš Slovenský poklad! Alebo si na začiatok urobte virtuálnu návštevu cez Facebook alebo Instagram spoločnosti.

 

Text a foto: Tokaj&CO

Viac nawww.tokaj.sk