Úspešné vinárstvo Šintavan s.r.o. vzniklo v roku 1996 a počas svojej pôsobnosti sa svojou kvalitou stalo presláveným producentom vysoko kvalitných vín.

 

Fotka Å intavan.


Orientácia vinohradov s južným a juhozápadným sklonom vytvára výborné prírodné podmienky na výrobu kvalitných vín. Hrozno dosahuje vysokú cukornatosť s intenzívnou chuťou a výrazne príjemnými kyselinkami. Vína vynikajú odrodovým charakterom, arómou a sviežosťou a sú vyrábané z hrozna, dopestovaného výlučne v viniciach spoločnosti.

Víno šetrné k prírode
Pri pestovaní viniča sa spoločnosť snaží o ekologizáciu a biodiverzitu, pričom využíva nové, pre prírodu a ochranu životného prostredia šetrné technológie. Z ochrany sa spoločnosti touto formou podarilo vylúčiť používanie agresívnych insekticídov, nasadením dravého roztoča /Typhlodromus Pyri /. Plochu 22 ha obsiali bohatými bylinnými zmesami na zlepšenie štruktúry pôdy, návratu mikrobiologického života do pôdy a prilákanie užitočného hmyzu do viníc.

 

Fotka Å intavan.

 

Šetrné spracovanie
Dlhodobým zámerom spoločnosti je úsilie nie len o nadväzovanie na tradície, ale aj kvalitatívny a kvantitatívny rozvoj tohto odvetvia na Slovensku. Vinárska výroba napriek svojej dlhoročnej pôsobnosti sa neustále rozvíja a zdokonaľuje. Základom kvalitného vína Šintavan je starostlivý výber hrozna a jeho šetrné a rýchle spracovanie na kvalitnej spracovateľskej linke. Pri výrobe akostných a prívlastkových vín sú používané štandardné postupy odkalovania muštov, aplikácia čistých kultúr vínnych kvasiniek, riadené kvasenie a zrenie červených vín minimálne jeden rok v nových dubových sudoch. Tento postup spolu s kvalitou hrozna dodáva vínam nezameniteľnú chuť a vôňu.

 

Fotka Å intavan.

 

Každým rokom ocenenie
Vína z Šintavského hrozna sa každoročne umiestňujú v Národnom salóne vín Slovenskej republiky. Okrem toho sú oceňované na prestížnych vinárskych výstavách aj v zahraničí. Hlavnou prioritou spoločnosti je vyrábať vína, ktoré sú odrodovo typické, skrátka poctivé Šintavské.

Jedinečnosť chuti
Hlinito piesočnaté pôdy na sprašovej nive naplavenín Váhu, dodávajú vínam osobitný teroárový charakter. Sú jedinečné a u milovníkov slovenských vín si získali dôstojné miesto.

 

Fotka Å intavan.

 

Veľký výber bielych a modrých vín
Firma obhospodaruje celkom 1064,06 ha z toho 975,95 ha ornej pôdy a 88,11 ha viníc. V tejto lokalite sa dobre darí bielym odrodám - Veltlínske Zelené, Rizling Vlašský, Müller Thurgau, Rulandské Biele, Sauvignon Blanc, Rulandské šedé, Devín, Rizling Rýnsky, Muškát Moravský, Aromina, Feteasca Regála a Tramín Červený.


Pôda je avšak mimoriadne vhodná i pre modré odrody - Svätovavrinecké, Frankovka Modrá, Dunaj ,Alibernet, Dornfelder, André, Rulandské Modré, Roesler, Cabernet Sauvignon a Ráthay.

 

Fotka Å intavan.

 

Šintavské hrozno, základ kvalitného vína
Medzi dlhoročných zákazníkov Šintavského hrozna patria aj iné renomované vinárstva, ktoré majú filozofiu svojich vinárstiev založenú na kvalite a teroárovej jedinečnosti Šintavského hrozna. 

 

Fotka Å intavan.

 

Ochutnajte i vy vysokú kvalitu vín Šintavan. Vína môžete kúpiť aj vo vlastnej predajni spoločnosti.

 

Text a foto: Šintavan

Upravila: Lenka Drgoncová

Viac na: www.sintavan.sk