Nie je mak ako mak. Kvalitný mak má úplne inú chuť, ako obyčajný mak zo supermarketov. Ale samozrejme, že to nie je  len o chuti. Aj jeho zdravotné účinky sa spájajú s kvalitou maku. Čím kvalitnejší mak máte , tým viac robíte pre svoje zdravie.

 

slovensky mak z jarnej

 

Mak ako liek
Mak patrí medzi najzdravšie pochutiny. Kvalitný mak obsahuje vitamíny B1, B3, E, C, kyselinu listovú, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, minerály, pričom obsahuje najviac  vápnika zo všetkých potravín. V 100 g maku je viac ako 1 400 miligramov vápnika. Mak je najvhodnejšia potravina proti rednutiu kostí - osteoporóze. Mali by ho konzumovať všetci, ktorí majú problémy s lámavosťou kostí, ale samozrejme je to zároveň i skvelá prevencia. Okrem toho je  veľmi vhodný na upokojenie, nervový systém a spánok. Má posilňujúce účinky  na obličky a  uvítajú ho celiatici, pretože neobsahuje lepok.

 

Farebné odrody maku
Možno ste ani netušili, že existujú aj iné odrody maku, ako je mak modrý. Na Slovensku je registrovaných sedem odrôd maku. Najviac sa predáva mak modrý, ale v predaji je  mak hnedý, biely, či sivý. Mak modrý, ktorý určite všetci dobre poznáte, kvitne na bielo a jesenná odroda na tmavofialovo. Každá odroda má svoju jedinečnú chuť. Sivý mak si pani Gabriela Čechovičová priniesla z Rakúska. Podobá sa na modrý, no chuťovo je jemnejší, lahodnejší, sladší a kvety má cyklámenovo-červené. K hnedému maku sa dostala v Česku. Chuťou pripomína slnečnicové jadierka, no niektorí tvrdia, že má chuť čokolády. Jeho kvety sú biele s fialovým lemovaním. Pani Čechovičová pestuje aj slovenskú odrodu bieleho maku nazývanú Albín, ktorá kvitne na ružovo a semiačka majú veľmi jemnú orieškovú chuť. Často sa chuťou radí k najobľúbenejším makom. Ľudia, ktorí sú citlivejší na mak modrý, nemajú žiadne tráviace problémy pri konzumácii bieleho maku. Táto odroda sa pokladá za vápnikovú bombu, pretože obsahuje najviac vápnika z daných odrôd maku.

 

d5xpxPn4zzj s560x560

 

Kde a aký mak použiť?
Kde použiť v pokrmoch modrý mak, vieme zrejme všetci, no kam sa hodí ten farebný? „Biely sa hodí do štrúdlí, biskvitu, makového koláča, úžasný je na perkách, šúľancoch, či  rezancoch. Sivý mak má výraznú chuť a dá sa použiť podobne, ako modrý a biely, naopak hnedý je výborný aj ako posýpka na slané koláče,“ vraví Gabriela Čechovičová. Pridať mak môžete aj do pesta alebo do smoothie. Z maku sa vyrába aj maková čokoláda, lízanky, sirup a dokonca aj makové mydlá.

 

Produkty z maku
Najlepšie je mak jesť v surovom stave, ale môžete si urobiť aj makové mlieko. Mak zomeliete, rozmixujete s vodou a prelejete cez sitko. Výborný je aj makový olej, ktorý blahodarne pôsobí na kĺby. Lisujeme ho za studena a užíva sa po lyžičke ráno a večer. Pri lisovaní oleja vznikne vedľajší produkt a to maková múka, ktorá sa melie z výliskov. Z modrého maku je modrá múka, ktorá má výraznejšiu makovú chuť, z bieleho maku biela, ktorá má neutrálnejšiu chuť a využíva sa aj na zahusťovanie omáčok, pretože je jemnejšia a lahodnejšia.

 

Fresh Market Sladke predvalentinske pecenie Cechovicova Mak z Jarnej 03

 

Namáhavá práca
Skôr než sa mak dostane na stôl, je s ním neúrekom práce. Pole treba poorať, mak zasiať, vyčistiť od buriny motykou, alebo plečkovaním. Keď kvitne, príde včelár, ktorý privezie včely, aby kvety opelili. Makový med však z peľu nerobia, pretože mak nie je medonosná rastlina. Keď makovičky dozrejú, treba ich ručne zozbierať. Kombajn pani Gabriela nepoužíva, pretože pri zbere sa ním asi 10 % zrniečok mechanicky poškodí a uvoľnený olej sa dostane na ostatné zrniečka. Čo znamená, že na vzduchu potom olej zoxiduje, mak zhorkne a znehodnotí sa. Makovičky modrého maku reže pani Gabika strojom, no biely, hnedý a sivý mak reže ručne. Semiačka čistí vzduchom, alebo ich perie ručne, pretože niektorí odberatelia si žiadajú najvyššiu kvalitu.  Následne  sa suší slnkom  na sitách, a aj to   zvyšuje jeho kvalitu. 

 

Cena maku z Jarnej je rozdielna. Za kilogram  hnedého, sivého a bieleho maku z Jarnej zaplatíte 17 € a za kilo modrého 10 €. Doprajete si tú najvyššiu kvalitu maku a určite budete nadmieru spokojní.

 

 

 

Text: Gabriela Čechovičová
Upravila: Lenka Drgoncová
Foto: Mak z Jarnej
Viac na: makzjarnej.blogspot.com       www.facebook.com/Mak-z-Jarnej

 

 

.