Svet whisky je neuveriteľne komplexný a presne to ho robí zaujímavým na objavovanie - my sme pre vás pripravili výber piatich skvelých kúskov. Dokážu vám, že whisky je právom považovaná za „vodu života“
Povedzme si krátko o tom, čo je to whisky. Aj keď si netrúfame tvrdiť, že pitie whisky má blahodárne účinky na zdravie, o výraze „voda života“ nehovoríme náhodne. Slovo whisky pochádza pôvodne z gálštiny a je takmer neuveriteľné, že vzniklo z pôvodného slova „uisge“, ku ktorému sa neskôr v škótskej angličtine pridalo slovo „beatha“. A práve tak sa zrodilo slovné spojenie „uisgebeatha“, ktoré znamená „voda života“ a značí ten istý destilovaný nápoj, ktorému dnes hovoríme whisky.
Ak by sme chceli hovoriť o definícii whisky, je to v jednoduchosti alkoholický nápoj destilovaný z obilnín a dozrievajúci v sudoch. Aj napriek dlhým debatám o tom, ktorá krajina je „kolískou“ whisky, dnes sa whisky vyrába všade na svete. Medzi najvýznamnejších producentov patria Škótsko, Írsko a USA.
Škótska whisky musí byť zo zákona destilovaná dvakrát a musí zrieť na území Škótska v sudoch po dobu najmenej tri roky, pričom obsah alkoholu nesmie klesnúť pod 40%. Dozrievanie prebieha v menších sudoch z amerického dubu po americkom bourbone, alebo v stále populárnejších väčších sudoch z európskeho dubu po španielskom sherry.
Naproti tomu Írska whiskey – píše sa s písmenom e – musí byť destilovaná až trikrát, čo jej prepožičiava v porovnaní so škótskou jemnejšiu chuť. Inak sú v podstate pravidlá pre získanie označenia „Irish Whiskey“ podobné.
Blended či Single Malt: ktorá je lepšia?
Túto otázku si ľudia kladú celkom často a názory, že single malt whisky sú lepšie ako blended, je nesprávny. Single Malt whisky je nápoj zo sladového jačmeňa, produkovaný v jednej pálenici a chuťovo zvykne byť „extrémnejší“, teda viac reprezentuje konkrétny štýl pálenice a charakter oblasti. Fantasticky výrazná single malt môže byť niekomu po chuti, no niekoho práve tento výrazný chuťový profil odrádza. Blended whisky odzrkadľuje umenie masterblendera a jeho schopnosť vytvoriť opakovane unikátnu zmes s jedinečným chuťovým profilom, ktorý môže byť komplexnejší, chuťovo vyrovnanejší a prístupnejší – zvykne sa používať výraz „zaguľatený“ - ako profil samostatných zložiek single či grainmalts.
Vybrali sme pre vás päť skvelých whisky a whiskey, ktoré môžu slúžiť ako päť konkrétnych príkladov rozdielnych prístupov jednotlivých páleníc a masterblenderov.
1. Aberlour 12 YO
(single malt, Škótsko)
Názov whisky vznikol z gálskeho Obar Lobhair, čo v preklade znamená „ústie drnčiaceho prameňa“ a priamo odkazuje na riečku Lour, kde sa táto pálenica nachádza. Použitie tradičných dubových sudov a sudov po sherry dodáva tú správnu, vyváženú chuť - Aberlour 12 YO je plná, korenistá a zároveň zvodne sladká. Je nádherným príkladom toho ako sa môže charakter whisky zjemniť dvojitým dozrievaním.
2. Longmorn Distiller´s Choice
(single malt, Škótsko)
Dôkaz, že honba za vyšším vekom whisky je jednoducho prežitok. Longmorn Distiller’s Choice je neročníková whisky, ktorá postupne dozrieva v troch rôznych sudoch. Má ľahkú kvetinovú vôňu, avšak kontrastne neuveriteľne hlbokú chuť s tónmi zázvoru, mletého korenia a sladkého karamelu. Povráva sa, že pre tento výrazný charakter je to jedna za najobľúbenejších whisky viacerých škótskych masterblendrov.
3. Chivas Regal ULTIS
(blended malt, Škótsko)
Chivas Regal ULTIS je vôbec prvá blended malt whisky od Chivas Regal a je namiešaná z piatich precízne vybraných single malts. Tie boli vybrané ako symbolická pocta piatim generáciám ľudí, zodpovedných za kvalitu Chivas Regal – nazývaných aj Master Blenders. Pri jej jemnej chuti po vanilke a mandarínkach s dlhým a hrejivým koncom a náznakom dubového dreva jednoducho zabudnete na to, čo ste si doteraz o whisky mysleli!
4. Redbreast 15 YO
(single pot still, Írsko)
Prvý zástupca z Írska je whiskey označovaná ako single pot still, čo značí výrobu v jednej pálenici zo zmesi sladového a nesladového jačmeňa. Ako sa na írsku whiskey patrí, trojitá destilácia v medených kotloch jej dodala neuveriteľne jemnú a pritom vyváženú chuť. Zaujímavosťou sú v chuti poznateľné tóny dreva a korenia, no skúsenejší medzi nami v Redbreast 15 YO vedia nájsť dokonca tóny lesného ovocia.
5. Jameson Maker’s Series:
Trojica Distiller‘s Safe, Cooper‘s Croze a Blender‘s Dog
(blended, Írsko)
Tieto tri whiskey boli vytvorené podľa troch významných ľudí, ktorí sa podieľajú pri výrobe každej whiskey: Cooper´s Croze je vanilkovo sladká a dymová, venovaná človeku „cez sudy“ - hlavnému debnárovi. Distiller‘s safe je autorská whiskey hlavného destiléra. Má jemne maslovú chuť so škoricou, mandľami a sladkým drievkom. Posledná z trojice Blender´s Dog je podľa gusta hlavného masterblendera a je perfektne vybalancovaná. V jej chuti sa objavuje sladkosť, mierna korenistosť a náznak tanínovej trpkosti.
Text a foto: Pernod Ricard Slovakia s.r.o
Viac na: www.pernod-ricard.sk