Svet whisky je neuveriteľne komplexný a presne to ho robí zaujímavým na objavovanie - my sme pre vás pripravili výber piatich skvelých kúskov. Dokážu vám, že whisky je právom považovaná za „vodu života“

 

whisky 3

 

Povedzme si krátko o tom, čo je to whisky. Aj keď si netrúfame tvrdiť, že pitie whisky má blahodárne účinky na zdravie, o výraze „voda života“ nehovoríme náhodne. Slovo whisky pochádza pôvodne z gálštiny a je takmer neuveriteľné, že vzniklo z pôvodného slova „uisge“, ku ktorému sa neskôr v škótskej angličtine pridalo slovo „beatha“. A práve tak sa zrodilo slovné spojenie „uisgebeatha“, ktoré znamená „voda života“ a značí ten istý destilovaný nápoj, ktorému dnes hovoríme whisky.

Ak by sme chceli hovoriť o definícii whisky, je to v jednoduchosti alkoholický nápoj destilovaný z obilnín a dozrievajúci v sudoch. Aj napriek dlhým debatám o tom, ktorá krajina je „kolískou“ whisky, dnes sa whisky vyrába všade na svete. Medzi najvýznamnejších producentov patria Škótsko, Írsko a USA.

 

whisky 1

 

Škótska whisky musí byť zo zákona destilovaná dvakrát a musí zrieť na území Škótska v sudoch po dobu najmenej tri roky, pričom obsah alkoholu nesmie klesnúť pod 40%. Dozrievanie prebieha v menších sudoch z amerického dubu po americkom bourbone, alebo v stále populárnejších väčších sudoch z európskeho dubu po španielskom sherry.

Naproti tomu Írska whiskey – píše sa s písmenom e – musí byť destilovaná až trikrát, čo jej prepožičiava v porovnaní so škótskou jemnejšiu chuť. Inak sú v podstate pravidlá pre získanie označenia „Irish Whiskey“ podobné.

 

Blended či Single Malt: ktorá je lepšia?

Túto otázku si ľudia kladú celkom často a  názory, že single malt whisky sú lepšie ako blended, je nesprávny. Single Malt whisky je nápoj zo sladového jačmeňa, produkovaný v jednej pálenici a chuťovo zvykne byť „extrémnejší“, teda viac reprezentuje konkrétny štýl pálenice a charakter oblasti. Fantasticky výrazná single malt môže byť niekomu po chuti, no niekoho práve tento výrazný chuťový profil odrádza. Blended whisky odzrkadľuje umenie masterblendera a jeho schopnosť vytvoriť opakovane unikátnu zmes s jedinečným chuťovým profilom, ktorý môže byť komplexnejší, chuťovo vyrovnanejší a prístupnejší – zvykne sa používať výraz „zaguľatený“ - ako profil samostatných zložiek single či grainmalts.

 

Vybrali sme pre vás päť skvelých whisky a whiskey, ktoré môžu slúžiť ako päť konkrétnych príkladov rozdielnych prístupov jednotlivých páleníc a masterblenderov.

 

1. Aberlour 12 YO

(single malt, Škótsko)
Názov whisky vznikol z gálskeho Obar Lobhair, čo v preklade znamená „ústie drnčiaceho prameňa“ a priamo odkazuje na riečku Lour, kde sa táto pálenica nachádza. Použitie tradičných dubových sudov a sudov po sherry dodáva tú správnu, vyváženú chuť - Aberlour 12 YO je plná, korenistá a zároveň zvodne sladká. Je nádherným príkladom toho ako sa môže charakter whisky zjemniť dvojitým dozrievaním.

whisky 5

2. Longmorn Distiller´s Choice

(single malt, Škótsko)
Dôkaz, že honba za vyšším vekom whisky je jednoducho prežitok. Longmorn Distiller’s Choice je neročníková whisky, ktorá postupne dozrieva v troch rôznych sudoch. Má ľahkú kvetinovú vôňu, avšak kontrastne neuveriteľne hlbokú chuť s tónmi zázvoru, mletého korenia a sladkého karamelu. Povráva sa, že pre tento výrazný charakter je to jedna za najobľúbenejších whisky viacerých škótskych masterblendrov.

whisky 2

 

3. Chivas Regal ULTIS

(blended malt, Škótsko)
Chivas Regal ULTIS je vôbec prvá blended malt whisky od Chivas Regal a je namiešaná z piatich precízne vybraných single malts. Tie boli vybrané ako symbolická pocta piatim generáciám ľudí, zodpovedných za kvalitu Chivas Regal – nazývaných aj Master Blenders. Pri jej jemnej chuti po vanilke a mandarínkach s dlhým a hrejivým koncom a náznakom dubového dreva jednoducho zabudnete na to, čo ste si doteraz o whisky mysleli!

 whisky 6

4. Redbreast 15 YO

(single pot still, Írsko)
Prvý zástupca z Írska je whiskey označovaná ako single pot still, čo značí výrobu v jednej pálenici zo zmesi sladového a nesladového jačmeňa. Ako sa na írsku whiskey patrí, trojitá destilácia v medených kotloch jej dodala neuveriteľne jemnú a pritom vyváženú chuť. Zaujímavosťou sú v  chuti poznateľné tóny dreva a korenia, no skúsenejší medzi nami v  Redbreast 15 YO vedia nájsť dokonca tóny lesného ovocia.

whisky 4

 

5. Jameson Maker’s Series:

Trojica Distiller‘s Safe, Cooper‘s Croze a Blender‘s Dog

 

whisky 7

(blended, Írsko)
Tieto tri whiskey boli vytvorené podľa troch významných ľudí, ktorí sa podieľajú pri výrobe každej whiskey: Cooper´s Croze je vanilkovo sladká a dymová, venovaná človeku „cez sudy“ - hlavnému debnárovi. Distiller‘s safe je autorská whiskey hlavného destiléra. Má jemne maslovú chuť so škoricou, mandľami a sladkým drievkom. Posledná z trojice Blender´s Dog je podľa gusta hlavného masterblendera a je perfektne vybalancovaná. V jej chuti sa objavuje sladkosť, mierna korenistosť a náznak tanínovej trpkosti.

 

Text a foto: Pernod Ricard Slovakia s.r.o

Viac na: www.pernod-ricard.sk