Štedrý večer má v každej rodine svoju špecifickú atmosféru a vôňu. Z čias detstva si každý z nás určite pamätá na vôňu vyprážaného kapra, ktorý takmer vždy patril na sviatočný stôl. Ku klasike patrila ručne vymiešaná majonéza z domácich vajíčok na prípravu chutného zemiakového šalátu. U niekoho sa servírovala kapustnica, u iných rybacia polievka.

 

vianoce tradicie zvyky doma vosvete 2

 

Dnes už k menu na štedrovečerných stoloch pribúdajú mnohé novinky a trendové pochúťky. Nedá sa však povedať, že sa odkláňame od klasiky. Obľúbené jedlá na sviatočnom stole zostávajú, a k nim pribúdajú nové. Priazeň si získal napríklad losos, ktorý sa vyznačuje delikátnou chuťou, menším množstvom kostí a jemnejšou rybacou arómou. Ryby sa už masovo nepripravujú vyprážaním v klasickom trojobale, ale aj pečením alebo grilovaním. V domácnostiach, kde ryby nehrajú hlavnú úlohu, ich nahrádzajú vyprážané rezne alebo aj mäsko upravené na prírodno či s lahodnými omáčkami.

Prílohou k rybe býva najčastejšie zemiakový šalát. Tradičný sa pripravoval s majonézou, dnes už gazdiné, ktoré myslia na zdravú výživu svojej rodiny, majonézu nahrádzajú alternatívami ako jogurt, kyslá smotana, ale pripravuje sa aj bezmajonézový variant šalátu na kyslo. Súčasťou zemiakového šalátu býva zelenina, ako mrkva a hrášok, pre chuť sa pridáva kúsok zeleru, niekto nedopustí na jabĺčka či vajíčko. Časté polemiky sa vedú o tom, či dávať do šalátu zeleninu čerstvo uvarenú, konzervovanú alebo zamrazenú. Správna odpoveď neexistuje, vždy je to o chuti a prioritách konkrétnych konzumentov.

 

vianoce tradicie zvyky doma vosvete 1

 

O tom, čo gazdinky pripravujú na Štedrý večer pre svojich najbližších sme sa spýtali Sloveniek, žijúcich u nás i v zahraničí, ale aj Sloveniek žijúcich s partnerom z inej kultúry.

Nikoleta, Holandsko

Aj keď žijem už niekoľko rokov v Holandsku, na Vianoce a Štedrý večer sa držím klasických slovenských tradícií. Nechýbajú u nás oblátky, kapustnica, ryba a šalát. Môj muž sa mi prispôsobil, pretože v ich kultúre Vianoce neoslavujú. Čo sa týka holandského vianočného menu, ako predjedlo si domáci pripravujú carpaccio alebo krevetový koktejl. Ako hlavné jedlo mávajú zväčša plnené kurča alebo steak wellington. Nie sú to však jedlá, ktoré by som osobne obľubovala, a aj preto sa držím našich tradícií.

Lýdia, Trenčín

Moja rodinka si akosi myslí, že maminka bude experimentovať, a že zabezpečím každému to "jeho" jedlo na vlastný tanierik. Tradične sa u nás podávajú najskôr oblátky s medom, prekrajujeme jabĺčka, následne sa servíruje kapustnica, šalát, vysmážaný kapor alebo rezne. Tento rok si môj muž chce pochutnať aj na bravčovej panenke, špecialite jeho otca, ktorú mu teda pripravím. A na záver množstvo vianočných koláčikov.

Marietka, Írsko

Vzhľadom na to, že žijem v Írsku, ale pochádzam zo Slovenska, každoročne oslavujeme 24. decembra slovenské a 25. decembra írske Vianoce. Na slovenské Vianoce mávame oblátky, prekrajujeme jabĺčko, pripravujem šošovicovú polievku na kyslo, slaný báleš, šalát s rybou (zväčša pečenú v rúre). Okrem toho kačicu, lokše, kapustu a pečenú koreňovú zeleninu. Je to akoby mix rôznych tradičných slovenských jedál, aby som ukázala a predstavila všetko možné z našich pochúťok. Samozrejmosťou sú vianočné koláčiky alebo dezert, ktorý je v Írsku zvykom. Írske Vianoce sa začínajú 25. decembra raňajkami, ktoré si pripravujeme na spôsob anglických. Neskôr je slávnostná večera s predjedlom, pečenou morkou s plnkou a omáčkou, údenou šunkou, zeleninou a zemiakmi s brusnicovou omáčkou a na záver prichádza dezert. Každý rok sa tiež snažím prinášať mojim írskym blízkym niečo nové, po minulé roky sme mali na ochutnávku už aj kapustnicu, rezne, šúľance či vianočku.

Ivana, Bratislava

Môj manžel je bosniansky Srb, vyrastal v Sarajeve v Bosne a Hercegovine, kde je (a teda aj bol) náboženský a kultúrny mix. Keďže on je pravoslávny, oslavoval Vianoce 7. januára - a to bohatým obedom. Darčeky si vzhľadom na kultúrne a náboženské rozdiely v bývalej Juhoslávii dávali na Silvestra a "nosil ich DEDA MRÁZ". Tým, že je ale dnes už 28 rokov na Slovensku, snažili sme sa nájsť kompromis medzi jeho a našimi sviatkami. Navyše sme atypická rodina, pretože ja som evanjelička, manžel a naša dcérka Lana sú pravoslávni a manželove deti z prvého manželstva sú katolíci. Vytvorili sme si teda vlastné vianočné tradície. Na Štedrý večer začíname oblátkami s medom a cesnakom, rozrezaním jabĺčka pre všetkých členov rodiny, nasleduje kapustnica. Ako hlavné jedlo je tzv. ruska salata (ruský šalát), ktorý jedával manžel na Silvestra, a k tomu podávame zubáča. Priznám sa ale, že ja jediná si dávam k rybe náš klasický zemiakový šalát a deti idú po vzore tatina. Máme tiež koláčiky, naše klasické vianočné a narodeninovú tortu, keďže môj nevlastný syn Ivan má narodeniny na Štedrý deň. Inak torta musí byť vždy "krtkova". O deň neskôr pripravujeme kuracie rezne a kopec údeného sušeného mäska, tzv. pršut. 26. 12. už ideme do srbskej klasiky, servírujeme čevapčiči, pljeskavice a somun (tzv. pita), miešaný šalát so slaným syrom a ajvar.

Za odpovede ďakuje: Petra Adamcová