Chce meniť myslenie ľudí i zaužívané postupy. Košičan Tomáš Huďo si povedal, že nebude len nečinne pozerať na to, ako Zem zaplavujú jednorazové plasty. K ich výrobe výrazne prispieva aj HORECA sektor. Nielen používaním jednorazových tanierov a príborov, ale aj slamkami. Na trh priniesol pšeničné a bambusové slamky, ktoré ako prírodný materiál absolútne nezaťažujú prírodné prostredie. A žne úspechy. Tomáš je presvedčený, že aj kúsok stebla môže naštartovať revolúciu v boji proti plastovej kríze.

 

Pšeničné slamky, bambusové slamky

 

Za akých okolností ste sa začali zaujímať o slamky?

Pred pár rokmi sa pre mňa ekológia a záujem o životné prostredie stali veľmi dôležitými. Všetky svoje návyky som sa snažil zmeniť a robiť všetko s ohľadom na to, aký to bude mať dopad na našu planétu. V tomto období som sa začal pohrávať s myšlienkou, že na náš trh prinesiem produkt, ktorý by mohol priniesť nejakú zmenu. No po dôslednej analýze som prišiel na to, že to nie je také jednoduché. Väčšina ekologických náhrad za plasty neprinášajú reálnu zmenu, ale len prenáša problém niekde inde.

Viete uviesť príklad?

Áno samozrejme, je ich mnoho. Napríklad papierové slamky. Samotná výroba papiera je vysoko energeticky náročná a patrí medzi veľkých znečisťovateľov. Keď už je papier vyrobený, musíte ho zlepiť nejakým lepidlom aby to držalo pokope. Nakoniec sa vám ta slamka v nápoji aj tak rýchlo rozmočí, pretože papier prirodzene nie je odolný voči tekutinám. Niektorí výrobcovia sa snažia, aby boli slamky odolnejšie v nápojoch. A aj sú. Ale to, že je vnútri papierovej slamky vrstvička plastu, to už nepovedia.

Ako sa spracovávajú pšeničné a bambusové slamky?

Bambusové sú vyrábané strojovo. Na ich výrobu je potrebný bambus, ktorý je rozomletý na jemný prášok. Po zmiešaní s vodou sa táto zmes lisuje za studena do potrebných tvarov. Naopak celý proces výroby pšeničných slamiek je ručný. Od odstrihnutia stebiel až po zabalenie.

 

Pšeničné slamky, bambusové slamky_II



V čom sú teda vaše slamky lepšie z pohľadu ekológie?

Podľa môjho názoru existujú tri hlavné dôvody. Po prvé ide o vstupný materiál. Bambus patri k najrýchlejšie rastúcim rastlinám na svete. Práve kvôli tejto unikátnej vlastnosti stačí veľmi malá plocha na vypestovanie veľkého množstva suroviny. Podľa našich prepočtov sa na Taiwane pestuje rychlorastúci technický bambus na ploche 185 000 hektárov. Na výrobu slamiek pre celý svet by postačovalo len 11 000 hektárov tejto plochy. Pri pšeničných spracovávame steblo, čiže niečo čo sa zväčša zapraví do pôdy alebo spáli. Nepotrebujeme vyrábať žiaden nový materiál, spracujeme to, čo už existuje. Druhý dôvod je samotná výroba. Bambusové slamky lisujeme za studena, čo výrazne znižuje produkciu emisií CO2. Pšeničné sa vyrábajú ručne. Tretí dôvod je likvidácia. Ak skončí pšeničná slamka v prírode, vôbec nič sa nestane. Je to akoby tam ležalo steblo trávy. Ak tam skočí slamka bambusová, rozloží sa do pol roka na čisto prírodné zložky. Keďže pozostáva len z pomletého bambusu a vody.
Žiaden iný typ slamiek nespĺňa tieto kritéria.

Aký je rozdiel medzi bambusovými a pšeničnými slamkami z hľadiska použitia?

Náš prvý produkt boli slamky pšeničné - z toho aj názov stránky. Po čase a viacerých skúsenostiach sme objavili určité “obmedzenia” pri pšeničných slamkách. Tým, že ide o prírodný produkt, nevieme ovplyvniť napríklad priemer slamiek. Ten je cca 3 až 6 mm. To bolo pre niektorých zákazníkov obmedzujúce a tak sme hľadali ďalej. Preto sme na slovenský trh priniesli inú prírodnú alternatívu v podobe jednorázových bambusových slamiek. Ako som spomínal, slamky sú vyrábané strojovo a tak nie sme ničím obmedzovaní. Slamky môžu mať rôzny priemer aj dĺžku. Vieme tak pokryť potreby všetkých zákazníkov.

Prečo by po nich mali siahnuť reštaurácie a bary?

Naše slamky prinášajú skutočnú zmenu pre životné prostredie. Od výroby až po ich likvidáciu sú tou najekologickejšou alternatívou slamiek, akú sme zatiaľ našli. Čo je ale pre podniky najdôležitejšie, sú ich vlastnosti. V nápojoch sú veľmi stabilné, nerozmáčajú sa a nemajú žiadnu nepríjemnú chuť. Majú teplotnú odolnosť od -20 do 95 stupňov Celzia. Po vyhodení sa v závislosti od prírodných podmienok rozložia už za pár mesiacov.

 

Pšeničné slamky, bambusové slamky_bambus

 

Je o bambusové, prípadne pšeničné slamky veľký záujem?

Väčší ako sme čakali. Po uvoľnení opatrení sme nepredpokladali taký veľký záujem o ekologické slamky zo strany podnikov. Predsa ešte boli povolené plastové a prírodné alternatívy sú drahšie. No ukázalo sa, že mnohým skutočne záleží na životnom prostredí a preto sa rozhodli používať práve naše prírodné bambusové alebo pšeničné slamky. Za čo sme im veľmi vďační.

Používa vaše slamky mnoho podnikov?

Myslím, že už ich je celkom dosť. Momentálne dodávame slamky do viac ako 150 podnikov. Medzi ne patria aj rôzne prestížne siete, hotely a reštaurácie. Čoskoro pribudne na našom webe interaktívna mapa, kde nájdete všetky podniky, ktoré sa rozhodli používať naše prírodné slamky. Vďaka tejto mape si bude môcť ktokoľvek pozrieť, v ktorých podnikoch dbajú na našu planétu a možno im to aj pomôže rozhodnúť sa pre ten správny. 

Plánujete ísť so svojim produktom aj za hranice Slovenska?

V súčasnosti realizujeme expanziu do Maďarska a Poľska.

 

Pšeničné slamky, bambusové slamky, nápoje



Predávate ich aj do domácnosti, prípadne ako darček?

Momentálne sa venujeme primárne predaju do segmentu HORECA a taktiež hľadáme ďalších distribútorov slamiek. Ale ako darček by sa určite hodilo naše 100 ks balenie pšeničných slamiek.

Aké majú výhody v porovnaní so slamkami na viac použití?

O slamkách na viac použití a ich výhodách a nevýhodách sme napísali článok. V krátkosti - sú nehygienické, výroba je náročná na emisie a v neposlendnom rade na ich umytie potrebujete obrovské množstvo pitnej vody. Písali sme napríklad aj o slamkách z bioplastu, no tie by mali taktiež podliehať zákazu predaja platného od 3. 7. 2021.

Prečo má význam riešiť ekologickú stopu pri výrobe a používaní slamky?

Ak chcete priniesť nejakú zmenu, nesmie sa stať, že sa problém presunie niekde inde. Ako som spomínal tie papierové slamky. Je to skvelé, že sú lepšie rozložiteľné ako plastové, no tým, že by celý svet začal vyrábať len papierové slamky, enormne by sa zvýšila spotreba papiera, čo znamená oveľa vyššie emisie CO2, (urýchlenie globálneho otepľovania), vyšší výrub lesov atď. Čiže preto je potrebné pozerať aj na to, ako sa niečo vyrába a ako likviduje.

Text: BK
Foto: Pšeničné slamky
Viac na: www.psenicneslamky.sk