Reštaurácie a gastro prevádzky spolu s hotelmi a ostatnými zariadeniami poskytujúcimi služby, sú u nás už od 15. októbra zatvorené. Ako dlho bude uzatvorenie prevádzok trvať, dnes nevie predpovedať nikto.

 

anketa kaviarne restauracie bary gastro 2

 

My sme oslovili respondentov z viacerých miest Slovenska, a spýtali sme sa ich, ako momentálnu situáciu so zatvorením reštaurácií vnímajú, či to pre nich predstavuje veľkú zmenu, čo im chýba, a či podporujú reštaurácie v tomto krízovom období napríklad donáškou alebo objednávkou jedla domov.

Michal, Bratislava

Vzhľadom na súčasnú situáciu sa dalo očakávať, že k zatvoreniu gastro prevádzok dôjde. Chápem, že je potrebné zamedziť zhromažďovaniu väčšieho množstva ľudí v interiéri, zvlášť v kombinácii s konzumovaním jedla (a následným používaním toaliet). Ide však o to, aby toto nariadenie nebolo likvidačné pre dané prevádzky. Malo by byť umožnené robiť rozvozy, prípadne vydávať jedlo "cez okienko" (na konzumáciu domov, mimo priestorov danej prevádzky). Momentálne to pre mňa zmena nie je, lebo som doma na materskej, a zrejme by som sa takto nestravoval (varíme pre malé deti). Ale keď sa v decembri vrátim do zamestnania, bude to pre mňa komplikácia - zvykol som si kupovať obed v reštaurácii oproti našej firme. Ak mi niečo dnes chýba, tak je to osobný kontakt - keď niekam chodím v podstate pravidelne niekoľko rokov, cítim sa tam dobre a personál ma pozná. Nie je to anonymné - "daj peniaze a choď", ale porozprávame sa, zavtipkujeme. A určite nie je "na zahodenie" fakt, že niekto vám to jedlo pripraví a po vás aj poumýva riad.

Lea, Šaľa

Korona radikálne zasiahla do našich životov. Pociťujú to všetci, no najviac asi gastro prevádzky. Ľudia sa kvôli obmedzeniam nemôžu verejne stravovať, nestretávajú sa s priateľmi, rušia svadby, oslavy. Pre podniky je to likvidačná situácia. Hoci nepatrím k pravidelným návštevníkom reštaurácií či barov, to občasné vybehnutie na dobré jedlo v dobrej spoločnosti mi určite chýba. Tak sa aspoň z času na čas snažím podporiť obľúbenú pizzeriu či reštauráciu objednávkou menu či pizze. Aspoň nemusím variť.

 

anketa kaviarne restauracie bary gastro 3

 

Danča, Hubina

Vzhľadom na lásku ku koňom, ktorú zdieľam s partnerom, sme často na cestách po rančoch. Vždy sme sa popri tom zastavili niekde v reštaurácii. Bola to pre nás taká relaxačná oáza, čas podebatovať a oddýchnuť si pri dobrom jedle. Teraz sme zavretí doma, a teda varíme každý deň, takže služby reštaurácii nevyužívame. Ale chýba nám to veľmi. Ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok. Obaja sme sa na cestách tešili, kde si dáme dobrý obed, či večeru.

Marta, Piešťany

Zatvorenie reštauračných a gastro prevádzok mi až tak nevadí, nakoľko som nikdy pravidelne nenavštevovala reštaurácie z dôvodu konzumovania jedla, skôr príležitostne, pri posedeniach s rodinou - pri príležitosti osláv a výročí. Chýba mi spoločnosť mojich najbližších a s tým spojená atmosféra posedenia pri vínku, či drinku. Málokedy si objednávame jedlo z reštaurácie, nakoľko s manželom uprednostňujeme domácu, zdravšiu a ľahšiu stravu, keďže máme obaja zdravotné problémy spojené s trávením. Avšak chápem, že súčasná situácia je veľmi ťažká pre gastro sektor a obávam sa, že pre viaceré prevádzky likvidačná. Preto držím palce všetkým, ktorí pracujú v uvedenom sektore, a verím, že im štát podá pomocnú ruku v tejto zložitej situácii, keď bojujú o každého jedného zákazníka.

Dominika, Beckov

Momentálnu situáciu ohľadne zatvorených reštaurácii vnímam na jednej strane ako výhodu, ako študent som doma a mám možnosť variť si, a tým pádom jesť zdravšie. Na druhej strane mi chýba sociálny kontakt s okolím, vyplývajúci z návštev reštauračných zariadení, či už osamote alebo v spoločnosti priateľov a rodiny. Zatvorenie reštaurácii a rýchlych občerstvení pre mňa momentálne nepredstavuje veľké obmedzenie. Aj keď som počas pobytu na internáte pomerne často využívala tieto služby. Najhoršie vnímam obmedzenie stravovania sa v kaviarňach, ktoré predstavovali príjemnú zmenu prostredia a vyššie spomínaný priestor na interakcie.

Soňa, Trnava

Do obľúbených kaviarní chodím pravidelne, do reštaurácií už menej. Samozrejme, veľmi negatívne vnímam obmedzenia počas pandémie, nakoľko viem, že prežívajú veľmi ťažko. Kávu v kaviarni s priateľkami vnímam ako môj hodinový oddych po práci. Proste môj nevyhnutný relax. Preto sa snažím podporovať kaviarne kúpou kávy, koláčika so sebou. Dúfam, že ťažké časy prežijú... Lebo ako hovorí pán Lasica: "Najkrajšia príroda je v kaviarni".

Pripravila: Petra Adamcová