Expozícia Nestville Park je unikátnym projektom v rámci oživenia turistického ruchu severného Spiša. Cieľom je znázorniť a priblížiť návštevníkom históriu, tradičné remeslá, výnimočnú zručnosť ľudí žijúcich na tomto území a náradie, ktoré sa používalo v jednotlivých časových obdobiach. Názov Nestville Park vznikol spojením slov NEST a VILLE, pričom, „NEST“ znamená hniezdo a „VILLE“ v preklade znamená obec, čiže v plnom preklade Hniezdne. Malebná dedinka Hniezdne sa nachádza len 5 km západne od Starej Ľubovne a v minulosti bola najmenším kráľovským mestom Uhorska. Dávnu históriu tradičných ľudových remesiel a liehovarníctva severného Spiša objavili návštevníci v expozícií Nestville Park, ktorú našli v zmenšenej podobe na medzinárodnom veľtrhu Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe v hale D1.

 fotografia 1

 

Danubius Gastro a Nestville Master Cup

I tento rok spoločnosť Nestville Distillery hľadala tie najlepšie nápoje a barmanov. Na výstave Danubius Gastro sa súťažilo v plnom prúde. V Nestville Master Cup sa súťažilo vo viacerých kategóriách - Profi Mixology /víťazom sa stal Martin Belan z bra­ti­slav­ského Sky Baru s ná­po­jom s čo­ko­lá­do­vým ná­dy­chom/, Junior Mixology /vyhral Sebastian Bauko z Hotelovej akadémie v Brezne, ktorý zvíťazil s drinkom s čiernym kardamónom/ a samozrejme nechýbala ani umelecká kategória Flair, ktorá dokáže pobaviť nielen publikum. Víťazom v kategórii Flair sa stal barman Eugene Sokolov z Ukrajiny. 

 

Master Cup hlavná fotka

 

GAS FAMILIA
Okrem výhercov na Danubius Gastro oslavoval aj výrobca GAS Familia, a to už 20. výročie zahájenia výroby tradičných vlastných produktov, ktoré sa tešia veľkej obľube nielen na Slovensku.

 

Gas Familia

 

Expozícia z histórie i súčasnosti 

Každý má možnosť oboznámiť sa s históriou, tradičnými remeslami, zručnosťou ľudí žijúcich na tomto území a náradiami, ktoré sa používali v minulosti. Ale nie len história, ale i súčasnosť je súčasť expozície. Moderný liehovar je pekná ukážka, ako sa varí lieh. No a na záver, ako inak, než chutná ochutnávka výnimočného nápoja z produkcie spoločnosti. Návštevníci výstavy Danubius Gastro mali možnosť vidieť expozíciu i reálne. Tu si mohli pozrieť remeslá (ich historickú časť), výrobu  prostredníctvom animácie (modernú časť) a jeden z najväčších obrazov Európy na Slovensku, ktorý bol súčasťou zadnej steny (tradičná časť).  Motívom obrazu je tradičný život obyvateľov severného Spiša, obce Hniezdne. Siedmi slovenskí umeleckí rezbári na ňom pracovali takmer tri roky. Drevo, ktoré sa použilo na obraz je z 80-ročnej lipy a rám obrazu pochádza zo 100-ročného smreku. Obraz váži viac ako jednu tonu a má úctyhodné rozmery: 6 x 2,5 m


Nestville Catering – všetko pre firemné, či súkromné akcie
Nestville Park nie je len expozícia, ktorá je nositeľom a oživovateľom tradícií, ale zároveň sa stáva aj strediskom s komplexnými službami v oblasti cateringu. Oslávte tak významné životné jubileá, výročia, svadby a krstiny v nevšedných priestoroch Nestville Koliby a Rezbárskej sály, ktorá je skvostným dielom miestnych rezbárov. Okrem neformálnych stretnutí sú dokonalým miestom aj na usporiadanie konferencií, teambuildingov či firemných večierkov na utuženie a stmelenie pracovného kolektívu.

 

Catering

 

Výroba čokolády
V areáli sa nachádza i Nestville Chocolate, kde môžete nielen ochutnať skvelú čokoládu, ale i vidieť ako sa vyrába čokoláda a čokoládové pralinky. V minulosti bola čokoláda považovaná aj za posvätný nápoj. Kvalitná čokoláda dokáže vyčariť radosť na tvári nielen u detí. Vychutnajte si príjemné pocity v Nestville Chocolate. Chuť kvalitnej čokolády mohli ochutnať i návštevníci  na výstave Danubus Gastro 2019.

 

Pivovar
Už čoskoro sa otvoria brány novovybudovaného remeselného pivovaru Nestville Taberna, nachádzajúceho sa v areáli Nestville Parku, ktorý nadväzuje na dlhoročnú tradíciu varenia piva v obci Hniezdne. V pivovare spoznáte históriu a výrobu piva a ochutnáte nefiltrované a nepasterizované poctivé pivo varené z najkvalitnejších surovín - sladu, miestnej vody, chmeľu a pivovarských kvasníc. K dobrému pivu patrí aj chutné jedlo, ktoré bude ponúkané  v pivovare „Nestville Taberna“.

 

 

Navštíviť môžete i podnikovú predajňu s pamätnými suvenírmi a produktmi Nestville Distillery, v ktorej sa nachádza stručná výstava dejín regiónu. V Nestvillle Parku sa konajú zaujímavé podujatia nielen pre dospelých, ale aj deti.  Ak sa chcete skutočne zabaviť Nestville Open Fest - multižánrový kultúrno-zábavný dvojdňový festival je tým ideálnym nezabudnuteľným programom pre vás. Avšak vybrať si môžete aj iné zážitkové programy, ku ktorým patrí: Prehliadka expozície, Rozšírená degustácia, Whisky Tour, Tradičné minichute, Obed/večera v Nestville Parku a Plnenie fliaš Nestville Whisky Single Barrel

 

 

Text upravila: Lenka Drgoncová

Viac na: www.nestville.sk