Vidiecky štýl sa čoraz častejšie objavuje aj v našich končinách. Chceme si k sebe domov preniesť trochu slnka, prímorskej pohody a pokoja. Preneste si kus Španielska do svojho domova aj vy.

 

Mockup frame in living room interior of Spanish villa, 3d render

 

Každý vidiecky štýl je trochu iný. Ten taliansky sa vyznačuje eleganciou, americký je inšpirovaný farmárskymi usadlosťami, anglický noblesou a ten španielsky vzdušnosťou. Ako si ho jednoducho prenesiete aj do svojho domova?

Svetlé aj tmavé farby hrajú prím

Farby v španielskom vidieckom štýle tvoria podklad celého interiéru. Hnedá v kombinácii s bielymi doplnkami je veľmi typická. Rovnako ako prírodné materiály ako drevo alebo prírodný ratan. Neobmedzujte sa ale na tieto farby, Španielsko je hravé a medzi farbami dominuje aj tehlová, terakotová, marhuľová, kakaová alebo vínová či machovo zelená. Neutrálne odtiene sú ale istota, ak sa nechcete púšťať do komplikovaných farebných kombinácií.

Staré ešte neznamená na odpis

Moderným kusom nábytku dajte zbohom a vyberte sa do bazáru. Masívna komoda alebo staré šatníkové skrine budú v tomto prípade omnoho lepšou voľbou. A ak na nich nájdete menšie odierky a nedokonalosti, vôbec to nevadí, patina dodáva nábytku dušu. Staré kusy nábytku si navyše môžete aj sami zrekonštruovať a ušetríte za drahé dizajnové kúsky.

Pohovka s drevenou konštrukciou

Možno aj vaši starí rodičia mali doma kreslá alebo pohovku s drevenou konštrukciou a drevenými podrúčkami. Nebojte sa po podobných kúskoch siahnuť aj v bazáre. Čalúnenie jednoducho vymeníte a pohovku prispôsobíte svojmu interiéru. Cez jednofarebnú pohovku alebo kreslo prehoďte farebný či kvetinový prehoz, nebojte sa paličkovanej čipky ani patchworku.

Zdobené rámy aj lampy s tienidlom

Doplnky by mali ísť ruku v ruku so španielskym štýlom. Hľadajte preto tie so zaujímavým zdobením alebo vyrezávaním, obrazy v zdobenom ráme, lampy s látkovými tienidlami alebo sklenenou vitrážou a veľké zdobené zrkadlo. Myslite aj na okná a zaveste na ne závesy so zlatou šnúrkou, ktorou ich cez deň zviažete, aby dnu prenikalo svetlo.

Zdroj obrázku: jafara / Shutterstock.com