Pešie prechádzky v prírode majú niečo do seba. Keď sneh napadne, bude to o romantiku navyše, ak nenapadne, na zmrznutých lesných chodníčkoch sa kráča tiež výborne. Ak vezmete na výlet aj deti, určite ich zaujmete, ak stanovíte počas alebo v závere prechádzky nejaký zaujímavý cieľ.

 

zima priroda prechadzka atmosfera sneh pohoda psychicke uvolnenie 3

Liečivé účinky pobytu v prírode

Pobyt v prírode i príroda samotná slúži ako útočisko na inšpiráciu, sebareflexiu a i liečbu niektorých ochorení. Pobyt v prírode má pozitívny vplyv na myseľ, telo i psychiku. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie už len obyčajná tridsať minútová prechádzka v prírode bez väčšej námahy zvyšuje fyzickú zdatnosť, hladinu vitamínu D, prospieva našim očiam, zlepšuje videnie na diaľku a celkovo znižuje hladinu stresu.

 

zima priroda prechadzka atmosfera sneh pohoda psychicke uvolnenie 1

 

Liečivá chôdza

Príroda je aj "lekárom" pre viaceré ochorenia. Chôdza lesom či lúkou preukázateľne znižuje krvný tlak, zvyšuje hladinu serotonínu, a môže zmierniť intenzitu chronických bolestí. Príroda nám dáva priestor na premýšľanie, plánovanie i riešenie náročných situácií. Pripomína to pobyt vo vysokom mrakodrape, alebo v lietadle, keď sa z výšky pozriete na problém dolu, môžete ho vidieť inak a inou optikou. Rovnako je to práve uprostred šumu stromov, v čerstvom vzduchu a takmer absolútnom tichu.

 

zima priroda prechadzka atmosfera sneh pohoda psychicke uvolnenie 2

 

Práve teraz je správny čas na pešie túlanie sa

O prospešnosti pobytu v prírode vieme všetci, teraz však máme možnosť naozaj do prírody vykročiť a pravidelne ju navštevovať. Iné pohnútky nemáme, obchody, kultúrne, športové i iné aktivity nie sú dostupné, tak je to jedna z mála možností trávenia voľného času na vzduchu, ktorú máme k dispozícii.

Ak potrebujete byť sami so sebou, vyrazte na prechádzku samostatne. Ak radi trávite čas s rodinou, možno je tu práve priestor na to, ukázať deťom pekné chodníčky, prírodné zaujímavosti a netradičné lokality, a tie sa nachádzajú naozaj v každom kúte Slovenska.

 

zima priroda prechadzka atmosfera sneh pohoda psychicke uvolnenie 5

 

Podľa veku detí skúste vymyslieť spomínaný zaujímavý cieľ, ktorí by bol pre dnešnú generáciu detí a mladých ľudí inšpiratívny, prebudil by ich zvedavosť a potešenie. Nech vás neodradí prvotná nechuť vašich či už notebookom, mobilom alebo tabletom "zablokovaných" detí, za trochu snahy a prehovárania to stojí. Ak sa prechádzka stretne s úspechom, prineste si domov zopár kamienkov, suchých halúzok, zmrznutých šípok alebo iných drobností, z ktorých si môžete doma spoločne vyrobiť zaujímavú dekoráciu a priniesť si tak kúsok prírody aj do vašich domovov.

Pripravila: Petra Adamcová