Čierna Hora je známa krásnymi prírodnými scenériami. Krištáľovo čisté jazerá, krásne hory a divoká príroda lákajú turistov. Stovky turistických trás sú ideálnym miestom pre turistov z celej Európy.

 

 

skadar lake 469973 340

 

 

Národný park s divokou prírodou

Úplná čistota, ticho a šum vetra. Zážitok, ktorý stojí za to. V horskej oblasti Durmitor sa dostanete do nedotknutej prírody. Park leží na hranici s Bosnou. Je veľký približne 400 km2 a je najväčším národným parkom Čiernej Hory. Veľká časť parku si žije svojím divokým spôsobom. Možno tu stretnúť kamzíkov, vlkov, rysov i medveďov. Borovice rastú do obrovských rozmerov a niektoré stromy sú staré niekoľko rokov. Ak máte radi pokoj na horách prejdite sa po pohorí Dolomity. Vyhľadávaným miestom na turistiku je Bobotov Kuk s výškou 2523 m n. m. Z jeho vrcholu môžete vidieť až na hranice s Bosnou. Dnes do Durmitoru začali cestovať aj milovníci splavovania divokej vody. Fascinujúca je rieka Tara, ktorá tečie cez roklinu lemovanú 1300 m vysokými borovicovými horami. Obyvatelia parku sú pôvodne farmári, ktorí chovajú dobytok a pestujú pšenicu, kukuricu a jačmeň.

 

durmitor mountains 2823687 340

 

 

Skadarské jazero
Za návštevu stojí aj najväčšie jazero Čiernej Hory. Ľudia sú tu veľmi srdeční. Je tu cítiť vplyv tradície. Jednou z hlavných tradícii je pálenie domácich liehovín. Rodiny si držia vlastné spôsoby a recepty na výrobu kvalitného vína, či pálenky, ktorú často dochutia bylinkami, alebo ovocím. Je dôležité zachovať tradičné postupy výroby rakije. Naokolo rastú olivy, pomaranče, či figy a po ceste sa prechádzajú kravy a kozy. U jazera žijú malé komunity ľudí, ktoré sú izolované od miestnej samosprávy. Z miestnych obyvateľov je cítiť obyčajnosť a jednoduchosť.

 

 skadar lake 469973 340

 

 

Sila ducha v kláštore Ostrog
Silu ducha môžete vnímať už na ceste pútnickej trasy až k posvätnému a najvyššie položenému kláštoru Čiernej Hory. Frezky hlavnej lode chrámu zobrazujú život svätého Vasileja a Basila. Stavba sa datuje na začiatkom 17. storočia. Prichádzajú sem ľudia z celého sveta, aby sa dozvedeli viac o živote svätých, kúsok od skaly , kde rastie vínna réva. Traduje sa, že jej plody pomáhajú neplodným ženám otehotnieť. Kláštor vyčnieva z útesu vo výške 900 metrov nad údolím. Je to krásny architektonický klenot. Každoročne toto miesto navštívi viac než milión turistov. Prichádzajú sem nielen katolíci, ale aj moslimovia, či ateisti. Niektorí zostanú na noc, aby sa mohli celú noc modliť s mníchmi. Čierna Hora je miestom, kde sa stretávajú východné a západné náboženstvá. Približne 80 km od kláštora sa nachádza národný park Durmitor.

 

architecture 3263330 340

 

Výlet do Čiernej Hory sa stane skutočným zážitkom.

 

 


Test: LD
Foto: pixabay