Prvý raz som Salzburg, štvrté najväčšie mesto Rakúska s približne 156 tisíc obyvateľmi, navštívila v predvianočnom období. Oslovilo ma, preto som si sľúbila, že sa tam určite vrátim. Uplynulo deväť rokov, kým som si zložila kufor v komfortnej izbe hotela Best Western Plus Amedia Art. Hoci je hotel situovaný na okraji mesta, nie je problém dostať sa historického jadra, ktoré je od roka 1996 súčasťou zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, mestskou dopravou alebo pešo. Keďže v ovzduší bolo cítiť posledné zvyšky babieho leta, zvolila si som druhú možnosť. Po výdatných hotelových raňajkách a približne tridsať minútovej prechádzke som sa ocitla na ľavom brehu rieky Salzach, po ktorej sa kedysi obidvoma smermi prevážala soľ.

 

Sehenswürdigkeiten Salzburg, Blick vom Kapuzinerberg auf die Salzburger Altstadt und auf die Festung Hohensalzburg, Untersberg im Hintergrund

 

BAROK, TRADÍCIE A SYN SALZBURGU

Rieka rozdeľuje mesto na starú – barokovú časť a tzv. Nové mesto.Pamiatky sú však tak dômyselne rozdelené, že máte čo obdivovať na obidvoch stranách, ktoré spája niekoľko mostov. Ja som si vybrala most pre peších – Makarsteg, na ktorom si „uzamkol“ svoju lásku už nejeden pár. Predo mnou defilovalo salzburské Staré mesto ako mozaika barokových kostolov, námestí s pouličnými muzikantmi hrajúcimi Mozartove skladby, úzkych domov, osviežujúcich fontán, útulných kaviarní a pouličných stánkov s občerstvením.

Celkom intuitívne som zamierila k známej Obilnej uličke ( Getreidegasse), ktorú zdobí množstvo vývesných cechových štítov. Dnes v tejto historickej uličke bez problémov vedľa seba existujú malé obchodíky s hand-made výrobkami aj moderné butiky známych značiek. Zaujímavosťou je, že domy sú tu nielen úzke, ale mnohé z nich majú okná, ktoré sa zdola nahor ešte viac zužujú. Moje kroky viedli do najužšieho domu v uličke, v ktorom sídli rodinný obchod s vínami a likérmi „Sporer“. Nezakúpiť si tu bylinný likér Hausmischung alebo originálny pomarančový punč by bolo rovnako trestuhodné ako obísť Dom č. 9 – „Geburtshaus“, v ktorom sa narodil legendárny Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Mozart Darsteller vor Mozarts Geburtshaus.April 2006

 

Tu na treťom poschodí prežil tento hudobný génius svoje detstvo a mladosť. Dnes je tu múzeum s pôvodným vybavením, rodinnými portrétmi a listami, ktoré posielal z dlhých ciest po Európe. Mimochodom, vedeli ste, že Mozart už ako malé dieťa bol najďalej cestujúcim Európanom? Počas sedemnástich ciest, ktoré podnikol, strávil v koči neuveriteľných 3 720 dní. V Salzburgu sa nachádza ešte jeden Mozartov dom, tzv. „Wohnhaus“ na námestí Makartplatz, v ktorom žila jeho rodina v rokoch 1773 – 1787. Aj tu bolo zriadené múzeum. Ak sa rozhodnete pre návštevu obidvoch múzeí, získate ucelený pohľad na život a dielo tohto „syna“ Salzburgu, ako tu Mozarta nazývajú.

LEGENDÁRNE GULE

Po návšteve „Mozartových domov“ som si naordinovala pauzu. A kde si lepšie oddýchnuť, ako u legendárneho Fürsta? Kaviareň a cukráreň sa nachádza na námestí Alter Markt a len tu si môžete vychutnať originálne Mozartove gule (Mozart Kugeln). Spoznáte ich podľa toho, že sú zabalené do modro-strieborného obalu.Nedajú sa kúpiť v bežnej obchodnej sieti a sú úzko späté s tamojšou kaviarenskou kultúrou. Prvú z nich vyrobil v roku 1890 cukrársky majster Paul Fürst z marcipánu, pistácií, jemného nugátového krému a horkej čokolády.Dnes rodinnú tradíciu úspešne rozvíja jeho pravnuk. Originálne Mozartove gule však nie sú jedinou sladkou pochúťkou typickou pre Salzburg. Patria k nim i Salzburger Nockerl (knedličky) z vaječných bielkov, ktorí vám naservírujú ako tri zlatohnedé kopčeky, predstavujúce zasnežené salzburské vrchy – Mönchsberg, Kapuzinerberg a Gaisberg. Káva a dezert v tradičnej kaviarni boli pre mňa príjemnou bodkou za jesenným dopoludním v centre Salzburgu.

 

Die berühmten Salzburger Nockerl. Typische Salzburger Süßspeise.The famous Salzburger Nockerl, typical dessert / sweet in Salzburg.

 

ZUBAČKOU ČI PEŠO

Posilnená som zamierila k stanici zubačky, ktorá premáva každých desať minút a o necelú minútu som už stála na úpätí pevnosti Hohensalzburg. K tejto jedinečnej pamiatke vedie aj chodník, ktorý pokračuje až k jednému zo salzburgských kopcov – Mönchsbergu a ponúka príjemnú prechádzku nad strechami Starého mesta.

Deväťsto rokov stará pevnosť vypínajúca sa nad salzburgským Starým mestom je najväčším zachovaným hradom s opevnením v Európe. Areál pozostáva z početných hlavných a vedľajších budov, ktoré v sebe ukrývajú viaceré múzeá. Mňa zaujalo Múzeum opevnenia (Festungsmuseum), v ktorom sú vystavené zbrane, mučiace nástroje, kompletná hradná kuchyňa, gotický nábytok, stredoveký vykurovací systém, ako aj umelecké remeslá 16. a 17. storočia. Za návštevu stojí aj Rainerovo múzeum pluku a Múzeum marionet.Hneď pri vstupe do pevnosti je návštevníkom k dispozícii reštaurácia s nádherným výhľadom na mesto.

 

salzburg 5

 

Neďaleko výstupnej stanice zubačky, ktorou som sa bezpečne zviezla späť do mesta, ma zaujal vstup na starobylý cintorín. Ako som neskôr zistila, ide o najstarší salzburgský Cintorín sv. Petra, na ktorom odpočíva aj Mozartova sestra Nannerl. Za návštevu stojí aj neďaleký DomQuartier, čo je súbor veľkolepých reprezentačných a obytných miestností arcibiskupov a kniežat, galérie, Dómskeho múzea a Múzea sv. Petra. Okrem zaujímavej architektúry prezentuje históriu prostredníctvom viac než dvoch tisícok stálych exponátov. Na návštevu piatich múzeí vám stačí jedna vstupenka.

Hoci je centrum Salzburgu pomerne kompaktné, návšteva jednotlivých pamiatok, spojená s posedením v tradičných reštauráciách či kaviarničkách, návštevou miestnych trhov, či s nákupom tunajších špecialít, vám zaberie pomerne dosť času. Tak to bolo aj v mojom prípade. Ani som sa nenazdala a prvý deň mojej návštevy Salzburgu sa chýlil ku koncu. Po celom dni „na nohách“ som bola príjemne unavená, ale zároveň plná očakávaní, čo mi prinesie ďalší deň v meste, ktoré cestovateľský magazín Lonely Planet vyhlásil za „Mesto roka 2020“.

Pripravila: Alena Reháková