Deťom o pár dní začínajú prázdniny. Veľké dovolenky v zahraničí nás zrejme nečakajú. Ale Slovensko a okolité krajiny nám stále majú čo ponúknuť. Dnes zavítame len kúsok za hranice, na severnú a južnú Moravu, a odporučíme vám zopár tipov na výlety, ktoré sú ideálne pre deti, ale určite potešia aj dospelých.

 

morava vylety tipy rodina 0

 

Južná Morava

Kraj vína, slnka, usmiatych a pohostinných ľudí. O jedinečnom Moravskom krase s mnohými jaskyňami a priepasťou Macocha vie každý z nás. Počuli ste ale o westernovom mestečku Boskovice? V pieskovcovom lome s vodopádom sa môžete na pár hodín preniesť do skutočnej atmosféry divokého západu. V miestnom potoku si môžete vyskúšať svoju zručnosť v ryžovaní zlata, zajazdiť si na koni, menšie deti môžu zobrať na prechádzku po lúke kozu nevynechajte občerstvenie v pravom saloone. Keď prídete do mestečka v štýlových kostýmoch, užijete si celú atmosféru o to viac.

 

morava vylety tipy rodina 7

 

Leto, teplo a slnko. Deti milujú kúpanie a dáme si povedať aj my dospelí. Veľký auquapark Aqualand Moravia sa nachádza v obci Pasohlávky, 20 minút jazdy od Brna. Vonkajšie i vnútorné bazény, tobogány, aj časť len pre dospelých je zárukou oddychu i vybláznenia našich ratolestí.

Dievčatká i ženy milujú kvety a záhrady. Nádherná záhrada zapísaná do svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO sa nachádza v meste Kroměříž. Je vybudovaná podľa vzoru francúzskej záhrady vo Versailles. Okrem unikátnych ornamentov a geometrických tvarov úpravy zelene tu nájdete aj unikátne sochy zo zelene a bludiská pre deti.

 

morava vylety tipy rodina 4

 

Zvieratká sú pre deti zárukou celodennej zábavy. Zoologická záhrada v Lešnej, neďaleko Zlína je jedinečná tým, že areál ZOO je členený podľa reálnych kontinentov. Zvieratá žijú v prostrediach s veľkým výbehom, ktoré sú čo najviac podobné ich reálnym prostrediam. V cestách po jednotlivých kontinentoch vám pomôže vláčik, ktorý vás odvezie z Afriky do Ameriky i z Ázie do Austrálie.

 

morava vylety tipy rodina 3

 

Severná Morava

V okolí Ostravy je skutočný raj pre milovníkov technických zaujímavostí. Návšteva baníckych múzeí, priemyslových areálov a dolov, kde sa dostanete hlboko do podzemia, uvidíte, ako sa reálne vykonáva ťažba uhlia, a dozviete sa všetky zaujímavosti z histórie, súčasnosti i technické informácie o celom baníckom svete na severnej Morave.

 

morava vylety tipy rodina 5

 

Ak vás láka skôr príroda a história našich predkov, neobíďte skanzen v Rožnove pod Radhoštěm. Unikátne pôvodné obydlia, hospodárske budovy, kostolíky a stodoly rozložené v nádhernom prostredí beskydských kopcov majú čarovnú atmosféru.

 

morava vylety tipy rodina 2

 

Ak máte ešte chvíľu času, neobíďte malebné mestečko Štramberk, ktoré sa stalo aj historickým mestom roku 2019. Vyhliadku z veže ukončite ochutnávkou typického tamojšieho perníkového pečiva s názvom Štramberské uši. Najlepšie sú plnené s ovocím a šľahačkou. A prečo uši? Túto historku si ideálne vychutnáte od domácich obyvateľov.

 

morava vylety tipy rodina 6

 

Pustevny na Radhošti sú sedlom Moravsko - sliezskych Beskýd. Na Pustevny sa dostanete pohodlne sedačkovou lanovkou. Milovníci architektúry si vychutnajú pohľad na tradičné stavby architekta Dušana Jurkoviča Maměnka a Libušín. Práve Libušín bol v roku 2014 zničený požiarom a po rozsiahlej rekonštrukcii je v pláne jeho znovuotvorenie v júli tohto roku. Na Pustevnách sa nachádza aj populárna "Stezka korunami stromů". Je dlhá 610 metrov, z toho lesná časť ponad stromy vedie v dĺžke 390 metrov. Jej súčasťou je sklenená vyhliadková plošina a 150 metrov dlhý himalájsky chodník.

 

morava vylety tipy rodina 1

 

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Dovolenkové plány na tohtoročné leto

dovolenkove plany leto 1