Rakúsko, krajina s bohatou históriou a kultúrou láka turistov a hostí na pobyt v krásnej prírode i na návštevu miest a mestečiek s príjemnou atmosférou. Ak zvažujete túto sezónu návštevu rakúskych lyžiarskych stredísk neďaleko našich hraníc, máme pre vás zopár tipov.

 

rakúsko uvod 1

 

Dolné Rakúsko

Najbližšie nášmu hlavnému mestu je oblasť Dolného Rakúska. Napriek tomu, že táto časť krajiny je spočiatku len mierne zvlnená, v jej južnej časti sa týčia horské masívy Schneeberg a Raxalpen. V lete obľúbené turistické oblasti sa počas zimy menia na strediská vhodné pre milovníkov lyžovania, bežkovania i sánkovania. Nachádza sa tu 24 lyžiarskych stredísk s približne 200 kilometrami zjazdoviek a 800 kilometrami bežkárskych trás.

 

rakúsko chaty

 

Lyžiarsky raj Semmering

Najnavštevovanejším strediskom je Semmering, ktoré je známe aj z organizovania Svetového pohára v lyžovaní. Oblasť ponúka výborne upravené trate a náročnosť svahov vhodných pre začiatočníkov, pokročilých lyžiarov i milovníkov adrenalínu. Vďaka výbornému osvetleniu zjazdoviek sa tu na lyžiach môžete preháňať do neskorých večerných hodín. Sánkarská dráha so zákrutami a tunelmi má dĺžku tri kilometre a jazdcov sprevádzajú počas cesty zvukové a svetelné efekty. Samozrejmosťou v stredisku sú školy lyžovania a snowbordovania, požičovne športových potrieb a večerný kultúrny program v baroch i reštauráciách.

 

rakúsko lyžiar

 

Strediská vhodné pre rodiny s deťmi

Rakúsko sa môže popýšiť aj zimnými strediskami, ktoré sa svojou ponukou a charakterom trate zameriavajú prevažne na rodiny s deťmi. Okrem výborných služieb pre dospelých lyžiarov sa deťom môžu venovať inštruktori lyžovania, počas dňa sa konajú zábavné programy a v areáloch sa nachádzajú tematické detské dedinky a parky s rozprávkovými postavičkami. Bonusom sú zľavnené ski pasy a iné cenové benefity pre rodiny s deťmi. Medzi obľúbené strediská pre rodiny s deťmi v Dolnom Rakúsku patria Annaberg, Lackenhof, St. Corona, Jauerling či Mönichkirchen - Mariensee.

 

rakúsko deti

 

Aktívny oddych i relax po náročnom dni

Bonusom väčšiny ubytovacích zariadení v rakúskych strediskách je poskytnutie ideálnych podmienok na lyžovanie alebo športovanie počas dňa. Večer je Vám k dispozícii priestor pre regeneráciu tela v horúcom bazéne, vírivke alebo wellness zóne s niekoľkými druhmi sáun.

 

rakúsko wellness

 

Ak ešte nemáte program na víkend alebo najbližšie školské prázdniny, poohliadnite sa po ponukách rakúskych hotelov v neďalekých lyžiarskych strediskách. Ponuky hotelov i penziónov sú šité na mieru pre všetkých.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay