Túžite po dovolenke v prostredí, ktoré vám evokuje časy bezstarostného detstva, naháňačiek v lesoch, voľných chvíľ u babičky vo vyhriatej kuchyni s kachľovou pecou? Tak vitajte v Chate Dobrotka. Jej majitelia pri poskytovaní ubytovacích služieb v ich rozprávkovom domčeku myslia na každý detail.

 

chata dobrotka svetla

 

Majiteľov Chaty Dobrotka, Mišku a Martina som poprosila, aby nám rozpovedali príbeh ich ubytovacieho zariadenia, pre koho je vhodné, čo všetko ubytovanie na ich chate ponúka a čo sa dá robiť v bezprostrednom okolí.

Už len zo samotného názvu vášho ubytovacieho zariadenia - Chata Dobrotka sála pokoj a láskavosť. Aká je história vašej chaty, ako vznikla myšlienka poskytovania takéhoto ubytovania?

Musíme priznať, že myšlienku poskytovať “kúsok domova” na Liptove, sme mali v hlavách už dlhšie. Nemali sme v pláne prevádzkovať štandardné ubytovanie v penziónoch - v uniformných izbách, chceli sme niečo jedinečné, miesto s dušou. Nakoniec sa nám podarilo kúpiť chatku, v ktorej sme videli veľký potenciál. Po niekoľkých úpravách úplne spĺňala naše predstavy o tom, ako by malo vyzerať miesto, kam človek túži utiecť pred každodenným zhonom. Vznikla tak chata Dobrotka, do ktorej sme vložili všetko, čo by nemalo chýbať príjemnému prázdninovému domčeku. Našim hosťom sa snažíme ponúknuť bezpečie, súkromie a pocit liptovskej pohody, nakoľko sa chata nachádza len pár krokov od riečky Demänovka. Tá tvorí dokonalú kulisu, ktorá hosťom spríjemňuje chvíle na terase s čajíkom, či vínkom v ruke.

 

chata dobrotka 9

 

Pre koho je Chata Dobrotka dobrou voľbou?

Vďaka ideálnej polohe je Chata Dobrotka výbornou voľbou pre rodiny s deťmi, skupinu dobrých priateľov a milovníkov Tatier. Hostia sú v ubytovaní sami. Chata sa nachádza pár metrov od rieky a poskytuje súkromie vlastnej záhradky a priestrannej terasy. Ideálnou cieľovou skupinou sú rodiny s deťmi, prípadne páry, ktoré vyhľadávajú aktívny oddych na horách alebo liptovských aquaparkoch. Chata sa nachádza v naozajstnom v srdci regiónu Liptova a poskytuje perfektnú dostupnosť do všetkých najznámejších turistických miest a atrakcií.

Ako je chatka zariadená, čo máte pre hostí k dispozícii?

Chata Dobrotka je ako stvorená pre menšie rodinky, alebo pár priateľov. Jej pridanou hodnotou je účelnosť a útulnosť s cieľom vytvoriť hneď pri vstupe pocit domova. Na prízemí sa nachádza vstupná hala, miestnosť na športové potreby (lyže, bicykle), kúpeľňa s vaňou, sprchovacím kútom a WC. Súčasťou veľkej spoločenskej miestnosti je kompletne vybavená kuchynská linka, kde nechýba elektrický sporák, rúra, umývačka riadu, mikrovlnka, chladnička s mrazničkou a rýchlovarná kanvica.

 

chata dobrotka 2

 

Srdcom chaty je veľký drevený jedálenský stôl s masívnymi kreslami a pohodlným rohovým sedením. V chladnejších dňoch poslúži kachľová pec s pripraveným drevom. Z kuchyne je priamy východ na rozľahlú slnečnú terasu s prechodom do záhrady. V letnom období je k dispozícii sedenie s grilom, prípadne kotlíkom na guláš. Masívnym schodiskom sa dostanete do spální v podkroví. Väčšia je orientovaná k Demänovke, má manželskú posteľ a rozkladaciu pohovku (dvojlôžko). Druhá je s výhľadom na Západné Tatry. Na požiadanie je k dispozícii detská postieľka a detská stolička. Do letnej sezóny budeme záhradku dopĺňať herným prvkom pre najmenších návštevníkov. Nad záhradkou sa nachádza veľký starý dub, ktorý v čase horúčav poskytuje príjemný chládok a dotvára celkové čaro miesta.

Vaša chata je v srdci Slovenska, na Liptove, ktorý sa pýši množstvom atraktivít a zaujímavostí. Čo môžu vaši hostia navštíviť a zažiť v bezprostrednom okolí?

Ak sa nás rozhodnete navštíviť, odporúčame návštevu blízkych demänovských jaskýň, známych termálnych aquaparkov v Bešeňovej a Tatralandii, kúpalísk v Liptovskom Jáne, pamiatok ľudovej architektúry a iných historických skvostov Liptova. Nádherná okolitá príroda Západných a Nízkych Tatier spolu s ich vrchmi poskytuje vynikajúce podmienky na turistiku, cykloturistiku a hubárčenie. V regióne Liptov sa nachádza viac ako 50 turistických chodníkov a značených trás v celkovej dĺžke až 1185 kilometrov. Horská turistika je zameraná skôr pre stredne a menej fyzicky zdatných turistov a vďaka lanovkám na Chopok aj Malinô Brdo zvládajú výlety s úsmevom na tvári aj najmenšie deti. Tunajšie hory sú rajom pre cyklistov. Liptov ponúka zhruba 800 km značených cyklotrás, kde si podľa náročnosti každý nájde vhodný terén.

 

chata dobrotka 7

chata dobrotka 6

Neďaleko vás sa nachádza aj vodná nádrž Liptovská Mara, ktorá ponúka okrem možností kúpania v prírode aj rôzne druhy športov.

Áno, jedna z našich najväčších vodných nádrží Liptovská Mara ponúka zážitky rôznych žánrov. Môžete si tu zaplávať, vyskúšať jazdu na vodnom skútri, člnkovať alebo sa previezť okolo priehrady bicyklom. Liptovské more ako je často nazývaná okrem iného ponúka aj široké možnosti rybolovu a možnosť užiť si vyhliadkovú plavbu loďou.

 

chata dobrotka liptovska mara

 

Čo ponúka zima na Liptove?

V zimnom období si nezabudnite so sebou zobrať lyže a snowboardy, čakajú na vás výborne upravené zjazdovky v špičkovom lyžiarskom stredisku Jasná - Nízke Tatry, vzdialeného len desať minút cesty autom od ubytovania. V okolí je množstvo bežeckých tratí a perfektné podmienky pre skialpinizmus.

 

chata dobrotka 4

chata dobrotka 3

 

A dobrá gastronómia je asi čerešničkou na torte, a prezradíme, že podniky s dobrou kuchyňou sa nachádzajú všade navôkol a na dosah Chaty Dobrotka.

Aký by to bol Liptov bez halušiek, ovčieho syra a žinčice? Tie môžu návštevníci vyskúšať v mnohých salašoch a kolibách. Za zmienku stojí aj fakt, že v susedstve chatky sa nachádza komorná krčmička, kde sa dá príjemne posedieť pri pohári vínka a vychutnať si pohodové večery po dňoch plných zážitkov. A spomenula by som rada aj skanzeny, ktoré prezentujú bohatú históriu a ťažký život tunajších ľudí, konkrétne neďaleké skanzeny v Pribyline a obci Vlkolínec, ktorá je aj súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Ale vždy je lepšie jeden krát zažiť ako tisíc krát počuť, preto sa tešíme na všetkých vás, ktorí majú radi relax a aktívnu dovolenku v príjemnom prostredí. Vidíme sa na Chate Dobrotka. 

Viac informácií: www.chatadobrotka.com