tophoreca brae záhradaMá to svoje opodstatnenie. Obzvlášť ak sa radíte do tej zvláštnej komunity foodies ľudí, ktorí sú ochotní za dobrým jedlom precestovať pol krajiny týždenne. A ak to robíte, tak zrejme poznáte ten pocit, keď po treťom chode prepočítavate predpokladaný čas odchodu.

Foto: Six Degrees Architects

Lenže potom si spomeniete na dezert, čas plynie a čo sa neúprosne blíži, sú zatváracie hodiny. Po troch hodinách za stolom si túži človek iba ľahnúť. Ľahnúť a dýchať, verte mi, ten najľahší vzduch, ktorý sa do vás môže ešte vojsť. Z podobného dôvodu vznikla v Austrálii reštaurácia Brae. Posledným chodom jej hostí je odchod do hosťovskej izby. Šesť nocľahov pre 14 osôb. Nie je to žiadne provizórium. A nejeden penzión by si mohol od nich vziať príklad, že aj s poltuctom izieb dokáže spraviť interiérový dizajnér zázraky na počkanie. Keďže sa Brae nachádza v Austrálii, štýl zariadenia tomu patrične zodpovedá. Miestnosti prepúšťajú svetlo do celého priestoru. Stavebné materiály kontrastujú so solitérmi v interiéri. Všetko je navrstvené a otvorené. 

tophoreca brae kuchyňa

 Foto: Six Degrees Architects 

Samozrejme, pri dobrom mene sa chýry šíria rýchlo. Brae malo zarezervované všetky izby ešte skôr, než ich vôbec stihlo otvoriť. Kvalitné jedlo, kvalitné ubytovanie. Komplexný pôžitok pre zákazníka. Ranný kúpeľ s výhľadom na austrálsku buš cez rohové okno. Obývačka s kuchyňou, azda aj väčšou od tej na vašej chate. A z postele sa dívate na hviezdy. V skutočnosti hovoríme o väčšom apartmáne. Dispozične pripomína dokonca garsoniéru. Len jedna polpriečka. Pohovka a posteľ pár metrov od seba. Ale po dobrej večeri, na prenocovanie, aby ste ráno nastúpili na lietadlo do Melbourne, to stačí. Reštaurácia Brae v austrálskej Victorii nie je jedinou, ktorá sa začína ujímať tohto trendu. Aj u nás na Slovensku sa nájde zopár podnikov, ktoré vám popri nádhernom a dokonalom menu ponúknu kľúč od izby. 

tophoreca brae spálňa

 

tophoreca brae

 Foto: Six Degrees Architects 

Ale prečo sme sem prišli; jedlo. V Brae servírujú degustačné menu z deviatich pokrmov. Rak na slnečnici a zapečenom pudingu z mliečnej kožky, ricotta so žihľavou a hľuzovkami na horčici, lyofilizované ustrice. To je len niečo z menu podávaného  v minucióznych porciách. Za dva roky od otvorenia sa Brae prebojovalo na zoznam najlepších reštaurácií sveta a rozhodne nie je na jeho chvoste. Ak budete nabudúce v Austrálii, zarezervujte si aj výlet z Melbourne do Birregurry. Práve tu sa najete aj vyspíte.