V roku 2019 vzrástol globálny príjem zo svadobného priemyslu na 267 miliárd eur. Areály hotelov sa menia na miesta, ktoré sú pre romantické obrady ako vystrihnuté z rozprávky priam ako stvorené. Je však sobáš pod šírou oblohou len rozmarom, alebo má svoje opodstatnenie?

 

svadba KEEGAN

Foto: Keegan Houser

Väčšina hotelových reťazcov vo svete ponúka záujemcom o uskutočnenie obradu oficiálne priestory určené na tieto účely. Svadobčania tak môžu nielen prežiť neopakovateľné chvíle v pôvabnom prostredí záhrad či pláží, ale aj získať zľavy za pobyty.

Zmena plánov

Thomas McDermott, viceprezident Tambourine, sa nazdáva, že každý hotelier môže zvýšiť obrat zo svadobných ceremoniálov vhodným výberom zón, v ktorých sa obrad a oslava uskutočnia. A to aj vtedy, ak hotel nedisponuje svadobným portálom či záhradou so záhonmi ruží. Svoje o tom vedia aj svadobčania. Biochemička Ivana zo Štokholmu sa spolu so svojím mužom rozhodli pre miesto vo Vysokých Tatrách, kde už párkrát pobudli ako snúbenci. „Hneď po zásnubách sme začali riešiť miesto. No podnik, ktorý sme naplánovali, už obsadený. Hoci sme nad miestom možnej svadby premýšľali hneď po zásnubách, nakoniec sme plány museli zmeniť. Našťastie sme rýchlo našli náhradné riešenie. Vedeli sme, že obrad chceme mať v exteriéri. V tom sme mali jasno od začiatku. Záležalo nám najmä na tom, aby to bolo príjemné prostredie s krásnym výhľadom. Počítali sme s tým, že môže aj pršať. Týždeň pred svadbou dokonca v televíznych správach predpovedali, že počas celého ďalšieho týždňa bude pršať. Našťastie pre nás i svadobčanov, predpoveď sa nesplnila.“

 

Svadba 236

Foto: Michal Petrovič

Niekedy je to však práve počasie, ktoré dokáže zmariť plány o ideálnom obrade. Marthe, ktorá sa vydávala v mexickom ekorezorte Sandos Caracol, prekazil dážď do detailu naplánovanú svadbu na pláži. „Svadobní koordinátori Lulu a Kiani boli nadmieru dôslední a len čo dážď ustal, bez problémov vyriešili aj presun obradu zo sály späť na pláž. Vďaka nim bola moja svadba úžasná,“ dodáva Martha.

 

svadbaNIBALI

Foto: Nilamani Hotels, Hotel na Bali v Indonézii je jedným z mnohých, ktoré poskytujú luxusné novomanželské balíčky. Svadobčania si tak spoja obrad s medovými týždňami.

So všetkou pompou

Pri výbere vhodnej destinácie je dôležité, aby mali snúbenci dojem, že ich svadba sa uskutoční na nezabudnuteľnom mieste. Preto mnohé rezorty popri obradoch v hotelových záhradách pripravujú samostatné pavilóny, v ktorých si môžu páry povedať svoje áno. Turistická agentúra na Mauríciu ponúka svadobčanom obrad na plávajúcom altánku uprostred Indického oceánu. Táto atrakcia je súčasťou objemného výletného balíka Magical Overwater Wedding, pozostávajúceho z množstva maličkostí, ktoré ozvláštnia svadobný deň. Počnúc luxusným šampanským, štvorhodinovou výletnou plavbou alebo sledovaním polárnej žiary. Icehotel vo fínskom Jukksjärvi zasa záujemcom o uzatvorenie manželského zväzku poskytuje možnosť od decembra do apríla stráviť tri noci v ľadovom kráľovstve. Vrátane desiatok z ľadu vytesaných sôch, ktoré skrášľujú obradnú sieň.

Vyvolený

Hotel Balbirnie House sa nachádza v škótskom Fife a vlani bol vyhlásený za najkrajší hotel na svadbu.Získal cenu Grandeur Award v kategórii Best Destination Wedding Hotel. V minulosti mu dokonca udelili národný titul „Najlepší svadobný hotel“. A to už po trinásty raz za sebou.Za jeho prevádzku sú už viac ako tridsať rokov zodpovední manželia Nicholas a Gaynor Russellovci. „Pri preberaní ocenenia sme mysleli na tých viac ako dvetisíc zamestnancov a kolegov, ktorí spolu s našimi hosťami tvorili a tvoria súčasť nášho sveta,“ povedal na margo ocenenia Nicholas Russell.
V prípade outdoorových svadieb hotely nezostávajú len na vlastnom pozemku. Novomanželia si sobáš môžu spestriť rôznymi aktivitami. Danielle Hansen, majiteľka a vedúca svadobných priestorov v Spartanburgu, tvrdí, že ak chcete preraziť na trhu, najdôležitejšie je, uvedomiť si konkurenciu. „V mojom okolí bolo veľa podnikov, ktoré ponúkali svadby v obľúbených vidieckych lokalitách, ako sú stajne či opustené statky, a ak som chcela svoje miesto nejako odlíšiť, musela som si uvedomiť, čím je výnimočné. A bola nútená aj opakovane investovať do úprav.“

Pripravil: Ján Krajč