Ďalší z produktov cestovného ruchu, patriaci pod oblasť SYNOT Holiday, získal významné ocenenie. V ankete České a slovenské stavby storočia 1918 – 2018 excelovalo kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach. V rámci Slovenska sa umiestnilo na prvom mieste, v oblasti česko-slovenských stavieb na mieste treťom.

 

zaba 1


Anketu České a slovenské stavby storočia 1918 – 2018 vyhlásili komory stavebných inžinierov z oboch krajín pri príležitosti stého výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Do projektu boli zaradené stavebné a architektonické diela s ohľadom na ich význam a prínos od roku 1918 až po súčasnosť.


„Tento úspech nás samozrejme veľmi teší. Zelená žaba je naša srdcová záležitosť. Ľudia na Slovensku si rekonštrukciu tohoto areálu sami vybojovali petíciou, ktorú spísali kvôli záchrane areálu. Objekt chátral pätnásť rokov a dohody s pamiatkarmi neboli jednoduché. Dnes je z nej opäť veľmi vyhľadávané miesto, kam chodia všetky generácie – teda od pamätníkov „pôvodnej žaby“ až po tých najmenších,“ uviedol Jan Svoboda, konateľ spoločnosti Zelená žaba.

 

zaba 2


Odborná komisia vybrala 66 stavieb z Česka a 34 zo Slovenska. Zámerom súťaže bola propagácia úspechu českého a slovenského staviteľstva v priebehu predchádzajúceho storočia.


V prípade Zelenej žaby nejde o prvé ocenenie. Už pred časom získala prestížnu európsku cenu Zlatý Oskar za špeciálny saunový svet, ktorý je jedinečný v rámci celej strednej a východnej Európy a nachádza sa v príjemnom lesnom prostredí. Legendárne kúpalisko Zelená žaba je skvostom medzivojnovej architektúry z diela Bohumila Fuchsa. Jej rekonštrukcia si vyžiadala približne desať miliónov eur.

 

Text a foto: Synot