Dnes sa už vie, že v hoteloch nie sú „in“ naleštené kľučky a okázalý luxus. Aj klientela, ktorá si ho môže dovoliť, prahne po niečom celkom inom. Nové koncepty ubytovania rastú ako huby po daždi. Niektoré sú zaujímavé, iné bizarné. Dnes sa už môžete ubytovať všelikde: na strome, pod povrchom zeme či pod morskou hladinou, na majáku, v iglu, v interiéri bývalého lietadla alebo sila; spať môžete v jurte, v ľadovom i púštnom hoteli...

 

prison 1

 

Ďalej to, o čom sa dnes hovorí, je trvalá udržateľnosť. Je v poriadku, ak sa pred výstavbou objektov na zelenej lúke uprednostňuje revitalizácia. Ide napríklad o staré opustené továrenské budovy či nevyužívané objekty, ktoré tak chytia druhý dych a hostia získajú extra zážitok.

Zaujímavým projektom je prestavba bývalej väznice v holandskom Roermonde na luxusný Het Arresthuis Hotel. Niektoré z prvkov budovy väznice, datované do roka 1863, zostali zachované, čo dáva hotelu jedinečnú atmosféru; napríklad pôvodné schodisko, dvere do ciel i zamrežované okná.

 

prison 3

 

Pôvodné väzenské cely boli premenené na komfortné izby. De luxe izby sú priestrannejšie a nachádzajú sa v bývalých miestnostiach pre zamestanancov, alebo v izbách vyhradených na oddych. Luxusné suity sú situované v bývalých priestoroch vedenia väznice. Nesú názvy ako Sudca, Riaditeľ, Dozorca či Advokát. Každá suita má svoj charakter a dizajn. Vysoké stropy a veľkorysé priestory ukazujú, v akom luxuse tu vedenie žilo. Ani v jednej z „ciel“ nebudete dnes „strádať“. Klimatizácia, vykurovanie, minibar, trezor, TV, kávovar, wifi, automatické tienenie aj  iPod dokovacia stanica sú tu samozrejmosťou.

 

prison 2

 

Hoci sú všetky izby zariadené prísne účelovo, interiérové prvky nesú dizajnérsky rukopis a použité sú výlučne prírodné materiály. Za pekného počasia hostia obedujú či oddychujú v patiu, situovanom na bývalom vnútornom nádvorí, kde sa mohli väzni z času na čas nadýchať čerstvého vzduchu.

 

Text: Alena Reháková

Foto: Hotel Het Arresthuis