V Nórsku bola počas uplynulého týždňa otvorená prvá  netradičná reštaurácia, nachádzajúca sa  pod hladinou mora v blízkosti Osla. Za Projekt navrhla firma Snohetta, ktorá navrhla aj unikátnu Operu v Osle.  Názov reštaurácie je Under, čo znamená v domácom jazyku, nórčine „ zázrak“.  Táto reštaurácia pripomína svojím situovaním menší zázrak.  Neveríte?

Reštaurácia leží z časti nad morskou hladinou,a z časti pod morskou hladinou, pričom vstup je obložený drevom a vedie do nej  z povrchu zeme betónový most. Priestor v reštaurácii pod povrchom má kapacitu iba 40 hostí a interiéru dominuje obrovské  priehľadné okno umožňujúce hosťom sledovať dianie v okolitom mori. Momentálne predstavuje jedinú podmorskú reštauráciu v Európe. Večera, na ktorú už teraz majú tisícky rezervácii, je mimoriadne bezpečná. Stavba bola skonštruovaná takým spôsobom, aby odolala nepriaznivým poveternostným podmienkami.

                                                                            

Výnimočné špeciality v reštaurácii  pripravuje  tím kuchárov, ktorí predtým pracovali v  reštauráciách ocenených Michelinskou hviezdou. Môžete si objednať  menu, ktorého základ tvoria najmä plody mora, a jeho suma sa môže  vyšplhať až na  takmer 400 Eur za osobu. Majiteľ reštaurácie odhaduje, že ročne navštívi reštauráciu cca 12 tisíc ľudí. Vo svete existuje veľmi málo podmorských reštaurácií kvôli ich zložitej konštrukcii, materiálom a technickým parametrom. Je možné ich nájsť v exotike, ako príklad možno uviesť  Maledivy, alebo na Seychelly, takže Nórsko je naozaj v porovnaní s týmito ostrovmi najbližšie.

 

                                                                                                   obrazokunder

 

 

Gastronomické zariadenie je situované na morskom dne a dizajn podmorského unikátu bol vytvorený v  súlade s ekologickými pravidlami.  Vonkajšia konštrukcia budovy je tvorená betónovým plášťom, ktorý vytvára ideálne životné prostredie pre pokojný život morských živočíchov. Reštaurácia zastrešuje taktiež činnosť podmorského biologického laboratória , ktoré je špecializovaným výskumným centrom. Cielene sa monitoruje život a správanie podmorskej fauny naokolí.

 

under tophoreca

 

 

Ak chcete zažiť skutočne netradičnú večeru pri pozorovaní morských živočíchov a s kvalitným menu, neváhajte dlho, a zarezervujte si stôl v Under, čaká na vás skutočný zážitok.

 

Text: Natália Bosáková

Foto: snoheta.com, under.no