Zákon o „nefajčení“ v reštauráciách, ktorému sa museli slovenské reštaurácie prispôsobiť dodnes platí. Manažéri hotelov aj reštaurácií sa obávali, či tento zákaz nespôsobí "odliv" zákazníkov, avšak stal sa pravý opak. Vďaka zdravému a neškodlivému prostrediu sa do reštauračných stoličiek posadilo viac hostí. No i fajčiari majú do mnohých zariadení dvere otvorené. A to vďaka elektronickej cigarete.
Protifajčiarský zákon zakazuje v presne stanovených priestoroch fajčiť tabakové výrobky, ale aj výrobky bez tabaku. To nútilo mnohých fajčiarov zdržať sa v reštaurácii len krátko - zjesť obed či večeru, a popri tom ísť si von zapáliť cigaretu. No dnes je na trhu špeciálny spôsob, kvôli ktorému už nemusíte chodiť fajčiť mimo interiéru reštaurácie. Spôsob, ktorý začína podporovať čoraz viac ubytovacích a gastronomických zariadení.
V súčasnosti niektoré reštaurácie, resp. hotely, ponúkajú možnosť fajčiť „beztrestne“ tým, že sa definujú ako "IQOS friendly". Veľmi veľa prevádzok na Slovensku siahlo minulý rok po tomto riešení a tento trend má vzrastajúcu tendenciu. Priaznivci elektronických cigariet totiž neprodukujú dym, čím nezaťažujú prostredie a predovšetkým svoje zdravie chránia viac než klasický fajčiar. O IQOS sa hovorí ako o užívaní, nie o fajčení, tabakový výrobok totiž nemá otvorený oheň. IQOS je podľa zákona elektronická cigareta, na ktorú sa nevzťahuje tento protifajčiarský zákon. Reštaurácie sa snažili vytvoriť nejaký kompromis, a tak ponúkajú riešenie. “IQOS friendly” je snaha o kompromis, o uspokojenie rôznych skupín hostí, ktorý zároveň nevedie k porušeniu zákona a pokutovaniu. Nefajčiari sú spokojní, pretože v tomto prípade pasívne fajčenie neškodí ich zdraviu a fajčiari sú radi, že si môžu vychutnať svoju cigaretu v obľúbenej reštaurácii.
A ako sa dozviete, či je reštaurácia či hotel IQOS friendly? Zadajte si ju do známeho vyhľadávača alebo ju nájdite prostredníctvom aplikácie. Prípadne sa spýtajte personálu.
Text: Natália Bosáková
Foto: unsplash.com