Zákon o „nefajčení“ v reštauráciách, ktorému sa museli  slovenské reštaurácie prispôsobiť dodnes platí. Manažéri hotelov aj reštaurácií sa obávali, či tento zákaz nespôsobí "odliv" zákazníkov, avšak stal sa pravý opak. Vďaka zdravému a neškodlivému  prostrediu  sa do reštauračných stoličiek posadilo viac hostí. No i fajčiari majú do mnohých zariadení dvere otvorené. A to vďaka elektronickej cigarete.

 

fajcenie restika tophoreca

 

Protifajčiarský zákon zakazuje v presne stanovených priestoroch fajčiť tabakové výrobky, ale aj výrobky bez tabaku. To nútilo mnohých fajčiarov zdržať sa v reštaurácii len krátko - zjesť obed či večeru, a popri tom ísť si von zapáliť cigaretu.  No dnes je  na trhu  špeciálny spôsob, kvôli ktorému už nemusíte chodiť fajčiť mimo interiéru reštaurácie.  Spôsob, ktorý začína podporovať čoraz viac ubytovacích a gastronomických zariadení.

 

fajčenie žena tophoreca

 

V súčasnosti niektoré reštaurácie, resp. hotely, ponúkajú možnosť fajčiť „beztrestne“  tým, že sa definujú ako "IQOS friendly". Veľmi veľa prevádzok na Slovensku siahlo minulý rok  po tomto riešení a tento trend  má vzrastajúcu tendenciu. Priaznivci elektronických cigariet totiž neprodukujú dym, čím  nezaťažujú prostredie a predovšetkým svoje zdravie chránia viac než klasický fajčiar. O IQOS sa hovorí ako o užívaní, nie o fajčení, tabakový výrobok totiž nemá otvorený oheň. IQOS je podľa zákona elektronická cigareta, na ktorú sa nevzťahuje tento protifajčiarský zákon. Reštaurácie sa snažili vytvoriť nejaký kompromis, a tak ponúkajú riešenie.  “IQOS friendly”  je snaha o kompromis, o uspokojenie rôznych skupín hostí, ktorý zároveň nevedie k porušeniu zákona a pokutovaniu. Nefajčiari sú spokojní, pretože v tomto prípade pasívne fajčenie neškodí ich zdraviu a  fajčiari sú  radi, že si môžu vychutnať svoju  cigaretu  v obľúbenej reštaurácii.

A ako sa dozviete, či je reštaurácia či hotel IQOS friendly? Zadajte si ju do známeho vyhľadávača alebo ju nájdite prostredníctvom aplikácie. Prípadne sa spýtajte personálu.

Text: Natália Bosáková

Foto: unsplash.com