Druhý ročník FOOD FEST v parku napriek nepriaznivému počasiu prilákal do Trenčianskych Teplíc počas víkendu 7. – 8. septembra takmer 7 000 ľudí.

 

FF2

 

Na gastronomickom festivale sa predstavili desiatky značiek, ktoré pôsobia na slovenskom a českom trhu. Návštevníci na jednom mieste tak našli food trucky, lokálne reštaurácie, street food špeciality inšpirované rôznymi svetovými gastronómiami, ale aj gluten free a vege jedlá.

Jedenásť food truckov, pojazdných reštaurácií na kolesách, ponúklo prierez street food jedál, ktoré sú inšpirované kuchyňami z viacerých kútov sveta. Festival priniesol burgre, hot-dogy, tacos, tortilly, hranolky, sandwiche, sicílske národné jedlo arancini, americkú gumbo polievku, jamajské jerk pork alebo kanadskú špecialitu s názvom Poutine. Jej základom sú hrumkavé domáce hranolky, špeciálny čerstvý parený syr podľa kanadskej receptúry a celé je to preliate gravy omáčkou z morčacieho mäsa, zeleniny a byliniek. Okrem zahraničnej gastronómie nechýbali ani tradičné slovenské jedlá. Návštevníci si tak mohli pochutiť na domácich šúľancoch, legendárnych buchtách zo Zbojskej či strapačkách. Súčasťou festivalu boli aj vege a gluten free jedlá – guacamole tortilla, zemiakovo-tekvicová placka, tofu burger alebo vege hotdog.

 

FF3

 

Sedem street food stánkov a deväť lokálnych predajcov ponúklo wafle, gofri, sladké aj slané tortini, raw bonbóny, pukance, karamelový krém a čokoládové nátierky, zeleninové omáčky, ovocné a bylinkové sirupy alebo medy priamo od včelára. Návštevníci mohli dokonca ochutnať aj unikátnu bryndzovú waflu či ovocné chilly dipy. Súčasťou podujatia boli aj alko a nealko limonády, káva, pivné špeciály, rôzne druhy vín, burčiak či dokonca čapovaná živá kombucha. Oficiálnou vodou podujatia bola prírodná minerálna voda Fatra.

Na FOOD FEST v parku svoju ponuku priniesli aj dve reštaurácie. Kursalon Trenčianske Teplice si pre návštevníkov pripravil pomaly pečené trhané bravčové pliecko, perkelt z bravčových líčok, kozí syr zapečený s lúčnym medom a obľúbené krupicové guľky. Na festivale nechýbali ani grilované pstruhy či zverinový guláš. FOOD FEST v parku mal aj svoj vlastný merch. Ako pamiatku si návštevníci mohli odniesť veselé farebné ponožky, ako inak než s tematikou jedla.

 

FF5

 

Festival sa odohrával v krásnom prostredí kúpeľného parku Trenčianskych Teplíc, priamo pod korunami stromov. S tým však úzko súvisí aj otázka počasia. „Počasie ako organizátori riešime počas celých príprav, ale týždeň pred festivalom sme naozaj intenzívne sledovali, ako sa predpoveď vyvíja. Nevyzeralo to pre nás vôbec priaznivo, preto sme sa rozhodli zabezpečiť krytú chill out zónu, “ uviedla organizátorka z Cultura, o.z., Zuzana Danechová.

 

FF1

 

Organizátori sa rozhodli aj tento rok postaviť festival na eco-friendly koncepte. Vďaka partnerovi Metro a jeho nadačnému fondu Pontis sa jedlo servírovalo na kompostovateľný riad zo pšeničných otrúb, z cukrovej trstiny, palmových listov či dreva. Nápoje sa podávali v zálohovaných pohároch, v areáli boli separačné zóny a pripravené boli aj prednášky od Bezobalis. Rozprávalo sa o základoch myšlienky Zero Waste a tiež sa priblížila téma plastov.

Návštevníci si tak mohli vypočuť o faktoch, ale aj o mýtoch, ktoré okolo plastov vznikajú. „Počas dvoch dní na festival prišlo takmer 7 000 ľudí a v parku bola naozaj skvelá atmosféra. Sme veľmi radi, že sme týmto konceptom oslovili mladých ľudí, rodinky s deťmi, ale aj starších návštevníkov a tešili sme sa aj z pozitívnych reakcií od samotných predajcov,“ dodala na záver Zuzana Danechová.

 

FF4

 

Podujatie bolo uskutočnené s podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR. Projekt bol podporený v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči, ktorý tvorí súčasť projektu Zelená župa.

Text a foto: SpicyBrown