Šéfkuchári, ktorí boli najskôr na skusoch po Švédsku, Fínsku a menovite Dánsku, sa vrátili do svojej domoviny s novou víziou a im vlastnou ulmou, teda zmyslom pre fantáziu, začali inkorporovať do kuchyne všetky dary, ktoré im matička Zem ponúka.
Predstavte si nakladaný medvedí cesnak, čučoriedkové listy či dezert s nastrúhanými šíškami. Nie je to niečo, čo by ste mohli nájsť kdekoľvek. Je to odkaz tradičných jedál, ktoré sa v Estónsku dočkali redizajnu. V reštaurácii Cru v Starom Tallinne (Vanalinne) nájdete práve takéto smelé experimenty a môžete si byť istí, že tamojšia ponuka je vždy čerstvá. Začnime carpacciom s pažítkovým dipom. Ako hlavný chod tu ponúkajú okrem iného jahňacie "holuby" s praženým zemiakovým pyré. Dezert? Chlebová zmrzlina s lieskovo orieškovým krémom! Navyše sa celý koncept reštaurácie rok čo rok obnovuje od základov.
K prirodzenému a simplicistickému štýlu!
Presne k tomu sa hlási aj malá pekáreň RØST, ktorú nájdete v modernej štvrti Rottermann. Po vstupe do Røstu vás usadí chuť kváskového chleba, neprekonateľný závan osích hniezd a obložené ražné chlebíky. Nasýtiť sa môžete taktiež jemnou praženicou, podávnou s marakujovým pivom.
Iba pár krokov odtiaľ sa ukrýva FLAMM. Zuby si vylámete na lahodných štíhlych schiaciattach (podlhobvastých pizzách, poz. red.), ktoré v tejto vínnej reštaurácii pečú a podávajú na drevených lopárikoch, dodávajúcich svetlému pečivu ľahkú, vyváženú cereálnu chuť so zemitou vôňou, ku ktorej sa dokonalo hodí zrejúci plesňový syr.