24. 02. 2015

Aj vy patríte ku gurmánom, ktorí si radi pochutnajú na morských delikatesách? Nórska treska skrei je známou špecialitou po celom svete. Obľúbená je nielen pre svoje lahodné a výživné mäso, jedinečnou ju robí najmä čerstvosť a sezónna dostupnosť. Skrei sa loví len od januára do apríla a v týchto dňoch si ju môžete dopriať aj ako špeciálne menu v Bratislave.

 

Lahodná chuť, chudé mäso a nutričná hodnota robia zimnú tresku skrei najexkluzívnejšou bielou rybou. Vo svete ju ponúkajú renomovaní šéfkuchári v známych parížskych, bruselských, či londýnskych reštauráciách. „Mäso tresky skrei obsahuje vysoký podiel vitamínu D a má lahodnú chuť. Výnimočnou ju robí čerstvosť a sezónna dostupnosť, nakoľko sa loví len v zimných mesiacoch od januára do apríla," vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko z reštaurácie Signature v hoteli Mercure Bratislava Centrum. Ochutnať ju môžete aj v rámci celého menu: polievka z tresky skrei s kokosovým mliekom a filet s karfiolovým pyré, s restovanou zeleninou mangold, s repou a miso omáčkou.

 

Polievka z tresky skrei s kokosovým mliekom
Suroviny:
100 g žltej cibule, 15 g pretlačeného cesnaku , 20 g hnedého cukru, 200 g ošúpaných zemiakov, 10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru, očistený trup z tresky skrei, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava, 0,1 l kokosového mlieka

Postup:
Cibuľu a cesnak orestujeme do sklovita, pridáme nakrájané zemiaky, opečieme, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Vložíme zázvor a zalejeme vývarom, ktorý sme si pripravili z rybacieho trupu. Povaríme, kým zemiaky nezmäknú a rozmixujeme do hladka alebo prepasírujeme. Pridáme kokosové mlieko a necháme polievku ešte prevrieť. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

 

polievka z tresky

 

Filet z tresky skrei s karfiolovým pyré, restovaným mangoldom, s repou a miso omáčkou

Suroviny:

200 g tresky skrei, 80 g karfiolum, štipka kurkumy, 1 dcl mlieka, 160 g mangoldu. 100 g dusenej repy, 1 PL medu, 1 PL miso pasty, 20 g žltej cibule nakrájanej nadrobno, ½ strúčika cesnaku, 1 ČL hnedého cukru, 20 ml bieleho suchého vína, vývar z rybacieho trupu, soľ, korenie

Postup:

Tresku osolíme, okoreníme z oboch strán a opečieme na panvici, najskôr kožou smerom dole. Necháme dopiecť vo vopred vyhriatej rúre na 160°C približne na 5 – 6 minút. Pyré si pripravíme s karfiolu, ktorý dáme variť do mlieka na miernom ohni a po zmäknutí ho rozmixujeme s kurkumou úplne dohladka. Ochutíme soľou a korením. Prílohu – udusenú repu orestujeme na panvici, pridáme očistený mangold a polejeme medom, dochutíme soľou a korením. Na prípravu omáčky orestujeme cibuľku s cesnakom. Potom pridáme cukor, necháme skaramelizovať a podlejeme vínom, ktoré necháme zredukovať. Pridáme naberačku vývaru, ktorý tiež zredukujeme. Na záver v omáčke rozmiešame miso pastu, premixujeme a prepasírujeme. Dochutíme podľa potreby.

 

filez z tresky

 

zdroj: NEUROPEA