25. 07. 2016

Už dva roky je kávičkárom k dispozícii káva, ktorá je rýdzo slovenská. Jej poznávacím znamením je okrem vysokej kvality aj tradičná chuť, orientovaná na slovenského konzumenta. Poprášená zmesou škorice alebo horca s kardamónom má ambíciu stať sa vašim každodenným spoločníkom. Viac podrobností sme zisťovali v rozhovore s Michalom Pollákom, kreatívcom, ktorý stojí za vznikom tejto unikátnej kávy.

 

Strbske Presso foto

 

Pán Pollák, prečo ste sa rozhodli uviesť na trh vlastnú značku kávy Štrbské Presso?

V roku 2013 som sedel s  priateľom na káve a vtedy sme si spoločne uvedomili, že na Slovensku neexistuje značka kávy, ktorá by bola typicky slovenská. Preto sme sa rozhodli, že takúto kávu uvedieme na trh. Prvotné nadšenie vystriedali prípravy a množstvo práce a dnes už Slovákom ponúkame kávu, pri ktorej môžu aj so zatvorenými očami povedať: „Toto je naša káva.“


Čím je táto káva unikátna a pre koho je určená?

Okrem vysokej kvality, ktorá je samozrejmosťou, je Štrbské Presso unikátne z viacerých dôvodov. V prvom rade ide o to, že kávové zrná na jeho výrobu sú triedené podľa veľkosti (tzv. triedená frakcia), takže pri pražení nedochádza k tomu, že niektoré zrná zostanú nedopražené a iné zhoria. Nemenej dôležité je, že kávové zrná z troch kontinentov a ôsmich krajín sveta (Vietnam, India, Keňa, Etiópia, Brazília, Honduras, Guatemala a Nepál) sa pražia v talianskom Terste, v pražiarni s takmer storočnou tradíciou, samostatne. Takéto rovnovážne praženie umožní, že káva má okrem stabilnej a vyváženej chuti aj širokospektrálne blahodarné účinky na ľudský organizmus, preto môžem smelo vyhlásiť, že Štrbské Presso je aj kávou zdravou. Naša káva je určená širokej slovenskej verejnosti. Jej slovenskosť okrem názvu vyjadruje aj päť zmesí – Brown, Blue, Violet, Red a Silver, ktoré boli namiešané podľa vlastných receptúr s ohľadom na tradičné chute slovenského konzumenta. Naše skúsenosti totiž ukázali, že na Slovensku je obľúbená najmä krémovejšia káva, zložená zo 60 – 80 percent arabiky a 20 – 40 percent robusty.

Aby sme Štrbské Presso ešte viac „poslovenčili“, pripravili sme ku káve zmesi korenín škorice a tatranského horca alebo škorice a tatranského horca s kardamónom, ktorými si možno kávu posypať. Škorica pôsobí proti prechladnutiu, znižuje cholesterol a omladzuje, horec podporuje metabolizmus, tvorbu slinných a žalúdočných štiav, organizmus krásne nabudí a  je vhodný aj v čase rekonvalescencie. Povestnou čerešničkou na torte sú vlastné smaltované a keramické „hrnčoky“ v štýle „starých mám“, ktoré sú obľúbené aj u mladej generácie.

 

Plánujete s novou značkou kávy preniknúť aj do gastronomických prevádzok?

Samozrejme. Už dnes si môžete našu kávu objednať vo viacerých gastronomických prevádzkach, dokonca aj na Štrbskom plese. Prienik do HORECA segmentu plánujeme priebežne posilniť, a teda počítame s tým, že Štrbské Presso sa dostane k našim spotrebiteľom ešte bližšie. V krátkom čase otvoríme našu novú franchisingovú prevádzku v Bratislave, na križovatke ulíc Krížna a Karadžičova. Hovorí sa: „Koľko ľudí, toľko chutí“. Preto, aj keď vieme, že všetkým jazýčkom nevyhovieme, podľa doterajších skúseností a odoziev sme si istí, že nielen v kaviarni na Karadžičovej, ale aj v ďalších plánovaných kaviarňach si veľká väčšina našich priaznivcov nájde ten „svoj hrnčok kávy“, ku ktorému všetkým prajeme príjemný zážitok a pevné zdravie.

 

ŠTRBSKÉ PRESSO, s. r. o. Stromová 4, Bratislava tel.: + 421 2 20 757 767, infolinka: +421 940 605 040 objednávky: +421 911 676 696, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. www.strbskepresso.sk

 

Text: Alena Reháková

Foto: archív M. Polláka