Vždy je veľmi inšpirujúce a povzbudzujúce, ak dizajn priestorov gastronomického zariadenia korešponduje s celkovou ideou a s ponúkaným sortimentom. Presne takýmto priestorom je Patisseria NANAN v poľskej Vroclavi.
Nanan vo francúzštine znamená maškrta, takže zameranie prevádzky je jednoznačné. Okrem makroniek, praliniek a rôznych koláčikov ponúka famózne „éclairs“. Tieto tradičné francúzske cukrovinky oválneho tvaru z odpaľovaného cesta s delikátnou náplňou, sa objavili vo Francúzsku už na prelome 18. a 19. storočia.
Oválny tvar jedinečnej cukrovinky inšpiroval mladých architektov z vroclavského Buck.Studio natoľko, že sa v interiéri opakuje vo forme viacerých prvkov. Napríklad na zasklenom pulte, kde sú, podobne ako šperky v klenotníctve, vystavené obdivuhodné umelecké diela cukrovinkárov. Osvetlenie nad pultom, bočné svietidlá, zrkadlá, kovania na dverách i vešiaky na kabáty sú tiež oválneho tvaru. Tvar delikatesy éclair sa tak stal vizuálnou identitou cukrárne.
Interiér s celkovou rozlohou 96 m2 s kapacitou 14 miest je zariadený účelovo, každý prvok tu má svoju funkciu, nie je tu nič, čo by nebolo využité. Interiéru cukrárne dominujú prírodné materiály. Dubová podlaha príjemne ladí nielen s kreslami, ale aj s kaviarenskými stolíkmi s povrchovou doskou z ružového mramoru. Z neho sú zhotovené aj stojany na kvety, parapetné dosky a schody vedúce do cukrárne.
Zlatým klincom interiéru je púdrová ružová alebo tzv. millennial pink, ktorá je vo forme plyšu použitá na stenách interiéru i na arkádach. Ružové čalúnené steny evokujú tému sladkosti a maškrtenia. Snovosť interiéru podčiarkuje žiarivá mosadz.
BUCK.STUDIO
Sídli v poľskej Vroclavi. Tvorí ho dvojica architektov (Dominika a Paweł Buck), zaoberajúcich sa dizajnom hotelových a gastronomických prevádzok, ako aj obchodných priestorov. Za koncept Patisserie NANAN získali ocenenie v súťaži Hospitality Design Awards 2017 v New Yorku a Restaurant & Bar Design Awards 2017 v Londýne.
Text: Alena Reháková
Foto: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki