27. 11. 2014

Vzácnu striebornú medailu získal prešovský kuchár Peter Krištof na svetovej kuchárskej súťaži „Culinary World Cup Expogast Luxemburg 2014" v rámci medzinárodného veľtrhu potravinárstva a gastronómie EXPOGAST 2014 v Luxembursku, ktorá sa uskutočnila 22. – 26. novembra.

 

Na súťaži, ktorá sa koná každé štyri roky, sa Peter Krištof z Unilever Food Solutions zúčastnil so svojou tímovou dvojičkou Dušanom Bidleňom, kuchárom a obchodným kulinárskym poradcom Unilever Food Solutions Slovensko. Kulinársky pohár „EXPOGAST Culinary World Cup" je považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii, kde sa každé štyri roky stretáva svetová gastronomická špička. Usporiadateľom súťaže je luxemburský zväz kuchárov a cukrárov Vatel-Club Luxemburg. Slovenský kuchár z Unilever Food Solutions, Peter Krištof a jeho kolega Dušan Bidleň súťažili v dvoch kategóriách. Kategória A – finger food, ktorá pozostáva z dvoch teplých a z dvoch studených finger foodov pre šesť osôb, ktoré majú presne vymedzenú váhu od 10g do 20g, teda aby sa dali zjesť na jedno sústo. Z každého druhu kontroluje komisár presnú gramáž a použitie surovín. Kategória B tvorilo štvorchodové menu s dezertom pre jednu osobu, pozostávajúce z predjedla, medzi chodu, polievky, hlavného jedla a dezertu. „Na tento typ súťaže sa treba pripraviť veľmi dôsledne, niekedy to trvá aj celý rok. V januári som riešil ubytovanie, prenájom kuchyne v Luxembursku, s ktorým nám pomohol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, ktorý tvorí Národný tím Slovenskej republiky s ktorým pocestujeme," vysvetľuje Peter Krištof z Unilever Food Solutions a dodáva: „Od mesiaca mája som pracoval na vizáži stola, kuchárskom oblečení, nákupu správneho porcelánu, na ktorý sa jednotlivé produkty ukladajú. Posledné mesiace som sa už venoval konkrétnym surovinám na prípravu finger foodov a štvorchodového menu s dezertom. Som šťastný, že sa moje úsilie a práca vyplatili a domov si nesieme vzácne striebro."

 

peter kristof

 

peter kristof 2

 

zdroj: Unilever Food Solution